False

Hasiči a hasičky z Královéhradeckého kraje uspěli na Hasičské olympiádě

Sport/Kronika z akcí

18.07.2017
Hasiči a hasičky z Královéhradeckého kraje uspěli na Hasičské olympiádě

P_QjPFVImIESsQr8nIZtn-aua6UQz3t1c7IOHNSmYFsmaoJBF9fhOk88wZ1SH8SMFQLHr4.jpg
Mezinárodní soutěž v rakouském Villachu hostila tři tisícovky závodníků.

Od 9. do 16. července 2017 se v rakouském Villachu uskutečnila 16. mezinárodní hasičská soutěž a 21. mezinárodní soutěž mladých hasičů. Tato významná akce se koná každé čtyři roky a účastní se jí velké množství závodníků (v letošním roce asi tři tisícovky sportovců) z celé Evropy, ale například také z Ruska nebo Japonska. I z těchto důvodů je soutěž často nazývaná „Hasičskou olympiádou“.
f6ngwcx0AFg9a.jpg

Soutěžilo se v disciplínách CTIF (požární útok a štafeta 4x40 metrů s překážkami) a v požárním sportu (běh na 100 metrů s překážkami, výstup do 4. podlaží cvičné věže, štafeta 4x100 metrů s překážkami a požární útok). Česká republika měla své zástupce jak v požárním sportu (30 mužů a 30 žen), tak v klasických disciplínách CTIF (8 družstev mužů a 5 družstev žen). Česká delegace čítala celkem 297 osob.
G7SCrMyk8dXG3e1tp4U51h962c7xblhE8fC9dMVZ0RFUcJr7JD-wvglcEyaVaJ8yEHQrPp4.jpg

Profesionální hasiče reprezentovalo v disciplínách CTIF družstvo příslušníků HZS Královéhradeckého kraje a v požárním sportu výběr sportovců z HZS Ústeckého, Moravskoslezského, Královéhradeckého, Plzeňského a Pardubického kraje.
9S9CRUtqURyyX5bFPhYy7yADUmdGB56vHuIyUnRwHPUAsVlaY0ZLl0a1iL9SQZRLb82g11k.jpg

Reprezentační družstvo Královéhradeckých hasičů úspěšně absolvovalo přípravnou soutěž v Rakousku už na konci června a stoupající formu nakonec potvrdilo i ve Villachu. Klíčové okamžiky soutěže komentuje vedoucí družstva mjr. Ing. Dušan Jičínský následovně:
tc60wIC7cLFBwy41h2HV4otGTeLCGR1DDWySMk-gfU6Wndm2SAsjUJ1wpzopfDNGhIi_UnI.jpg

„Sobota 15.7. byla pro naše družstvo CTIF nejdůležitějším dnem. Dopoledne V 9:45 nastoupilo naše družstvo k prezenci a kontrole závodníků před soutěžním startem. Přibližně v 10:00 se přemístilo na „Bahn 4“, kde po zahlášení se zástupci hlavního rozhodčího, provedlo přípravu základny. Po přípravě došlo k nástupu do základního postavení a podání hlášení hlavnímu rozhodčímu. Po kontrole základny rozhodčím byl dán pokyn k provedení disciplíny (ta probíhala součastně na jeden pokyn na dalších třech drahách). Naše družstvo zaběhlo velmi slušný čas 36, 93 s. Po zjištění, že neobdrželo jediný trestný bod, se družstvo již v uvolněnější náladě přesunulo k plnění disciplíny štafeta 8x50 metrů. V soutěžním pokusu se nám podařil zaběhnout za velké podpory českých fanoušků čas 60, 55 s. Vědomi si drobných chybiček a prvenství v zaběhnutých časech v naší kategorii, nám nezbývalo než čekat na zveřejnění oficiálních výsledků, do kterých se započítávají tzv. „věkové body“. Po dlouhých třech hodinách, které část družstva strávila sledováním disciplíny výstupu do 4. podlaží cvičné věže Mužů Profi, jsme se dozvěděli, že družstvo HZS Královéhradeckého kraje zvítězilo v kategorii Profesionálních hasičů B.“
kXrhRBszvQw-dI5JRJzRbofCcWZOw5vHDwHGN-eGAbTZHArfTIcoFqH0q74tADfKiAzD1nY.jpg

Za ziskem zlatých medailí mužstva mužů nezůstali pozadu ani ostatní závodníci z Královéhradeckého kraje, kteří soutěžili v dalších kategoriích. Za zmínku nepochybně stojí například vystoupení Barbory Šubrtové z SDH Velichovky, která v průběhu celé soutěže posbírala dokonce hned šest cenných kovů.

m44QJbLM8VvqixHUZ4sSzwAjMkfjkAVK4ndQzkKyHnQqROqkQ2ZkbSaVaJ8yIXQrD62At3k.jpg

Čeští hasiči a hasičky opět ukázali, že v disciplínách CTIF a požárního sportu patří ke světové špičce. Celkem si ze soutěže v Rakousku odvezli 38 medailí, z toho 14 zlatých.

 

Zdroj:

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima

Foto: HZS Královéhradeckého kraje


 

1