False

Pardubičtí borci v TFA uspěli na soutěži v Kroměříži

Sport/Kronika z akcí

14.09.2017
Pardubičtí borci v TFA uspěli na soutěži v Kroměříži
Ondřej Pavlík, Roman Víšek, Petr Plaček a Jan Vlasák z pardubické hasičské stanice se ve středu 13. září zúčastnili již 17. ročníku soutěže o putovní pohár ředitele HZS Zlínského kraje v disciplínách TFA – Zámecká věž a 6. ročníku Českého poháru v disciplínách TFA, které se konalo v Kroměříži.

gg.jpg
Soutěž v disciplínách TFA je simulací zásahové činnosti v zásahovém oděvu za použití dýchacího přístroje jako zátěže. Soutěž probíhala odděleně po úsecích intervalovým způsobem, rozdělena byla do 4 úseků a časy ze všech 4 úseků byly sčítány a poté vyhodnoceny. Trať byla postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících, vyjma úseku č. 4, kde se startovalo jednotlivě.

h.jpg
Soutěžící na všech úsecích musel mít na sobě kompletní zásahový oděv a zdolat hned čtyři úseky:
Od startovní čáry soutěžící musel běžet na stanovenou vzdálenost k přistavené požární stříkačce, k ní na výstupy připojil dvě hadicová vedení půlspojkami B. Následně obě hadicová vedení uchopil za proudnice a bez rozpojení rozvinul tak, aby mohl položit obě proudnice na značky umístěné ve stanovené vzdálenosti od požární stříkačky. Poté se přesunul po trati a smotal dvě hadice B, položené rovnoběžně vedle sebe, každou zvlášť do kotouče půlspojkou dovnitř a uložil je do boxu tak, aby z něj žádnou částí nepřečnívaly a doběhl do cíle prvního úseku. Druhým úsek byl takzvaný hammerbox, kde soutěžící musel těžkou palicí udeřit do boxu 40 x nahoru a 40x dolů. Dále musel pronést 20 kg závaží překážkou se sníženým profilem oběma směry. Dále soutěžící musel uchopit figurínu o váze cca 80 kg a přemístit ji na vzdálenost 60 m. Na závěr druhého úseku každý závodník překonal bariéru o výšce 3 metry a úsek dokončil seskokem do matrace a doběhl do cíle.
Ve třetím úseku hasiči museli postupně dopravit 4 ks žebříků spojených po 2 ks k lešení, o které je museli opřít, připnout se karabinou k jistícímu zařízení a vystoupat z vnější strany konstrukce lešení do 2. nadzemního podlaží. Pomocí lana vytáhnout břemeno na plošinu lešení a sestoupit zpět na zem a odepnout se od jistícího zařízení. Dále běžet k monitoru a spojit proudnici s monitorem. Poté pokračovat do cíle úseku. Čtvrtý úsek byl výběh na zámeckou věž, kde byl cíl celé soutěže.

hzt.jpg
Marek Víšek se umístil ve své kategorii 35 –  44 let na 3. místě. Petr Plaček v kategorii 18 –  34 let skončil na 7. místě, ve stejné kategorii soutěžil i Ondřej Pavlík, který skončil na 11. místě. Jan Vlasák nedokončil. Družstvo HZS Pardubického kraje skončilo v celkovém pořadí na 3. místě. Nezbývá než gratulovat ke skvělému umístění!
Foto: KroměřížTFA, Kroměříž TFA1, Kroměříž TFA 2 a Kroměříž TFA 3 zdroj www.pozary.cz
Foto: Kroměříž vítězové - archiv soutěžících
 
 
Zdroj:
Vendula Horáková, tisková mluvčí – HZS Pardubického kraje
Foto: HZS Pardubického kraje
 
1