False

Třinečtí profesionální hasiči uspěli na MS ve vyprošťování v Rumunsku

Sport/Kronika z akcí

04.09.2017
Třinečtí profesionální hasiči uspěli na MS ve vyprošťování v Rumunsku

První místo mezi nováčkovskými týmy v kategorii Clasic (Standard) obsadil tým Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Třinci (okres Frýdek-Místek) na Mistrovství světa ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, které se konalo v rumunském městě Targu Mures (výslovnost „tyrgu mureš“, 150 tisíc obyvatel). Od středy do neděle 3.9.2017 se jej účastnilo 36 týmů z 19 zemí světa.

j.jpg

            Šlo o disciplínu se dvěma havarovanými auty, jedním zraněným a dvacetiminutovým limitem na jeho záchranu a vyproštění. Tato disciplína se nejčastěji využívá při soutěžích ve vyprošťování v České republice. „Rozhodčí po celou dobu chválili výbornou souhru týmu, důraz na bezpečnost a přístup ke zraněnému,“ uvedl jeden ze členů českého týmu.

h.jpg

            Třinečtí museli soutěžní pokus v kategorii Clasic/Standard opakovat - kvůli nepříznivému počasí. „Nastupovali jsme na něj v neděli ve čtyři hodiny odpoledne a hned po startu začala brutální bouřka a déšť. Pokračovali jsme, protože jsme vůbec neviděli, že vítr za námi láme větve, které dokonce zničily stan u izolace, kde jsme ještě před chvílí seděli. Pak rozhodčí z důvodu bezpečnosti zastavili celou soutěž. I když jsme se dohodli, že soutěžní úkol chceme dokončit, nepovolili nám to a ve dvanácté minutě nás stopli. Dostali jsme pak úplně nový scénář, který jsme bez problémů dokončili v limitu, byť značně promočení,“ vysvětloval člen týmu z HZS MSK.

i.jpg

            Celkově se v rámci všech týmů z celého světa umístil třinecký tým v kategorii STANDARD na 7. místě. V dalších dvou disciplínách - COMPLEX, tedy vyproštění dvou zraněných osob v 30minutovém limitu, a RAPID - jedna zraněná osoba a 10 minut na splnění soutěžního úkolu, se třinečtí profesionální hasiči umístili vždy v polovině výsledkové listiny.

ViewImage-aspx.jpg

zz.jpg

            HZS Moravskoslezského kraje reprezentoval šestičlenný soutěžní tým ze stanice Třinec, který v posledních třech letech hned dvakrát za sebou získal titul mistra ČR, když jej jako vůbec první v historii soutěže (ve dvouletém cyklu) obhájil. V Rumunsku ještě soutěžil tým HZS hlavního města Prahy .

 

Zdroj:

Petr Kůdela, tiskový mluvčí - HZS Moravskoslezského kraje

Foto: HZS Moravskoslezského kraje


 

1