False

Zlatý pohár z Mistrovství ČR záchranných týmů složek IZS letos patří hasičům z Chebu

Sport/Kronika z akcí

10.09.2017
Zlatý pohár z Mistrovství ČR záchranných týmů složek IZS letos patří hasičům z Chebu
ViewImage-aspxbn.jpg
V sobotu 9. září 2017 se opět na Pastvinách (Šlechtův palouk) konalo Mistrovství záchranných týmů HZS Pardubického kraje a složek integrovaného záchranného systému – záchrana na vodě. Pořadatelem byly HZS Pardubického kraje, Vodní záchranná služba ČČK Pastviny, pobočný spolek i Prezidium Vodní záchranné služby ČČK.

g.jpg
Mistrovství se konalo v rámci projektu Bezpečné pohraničí/ Bezpieczne pogranicze a za podpory Nadace ČEZ a dalších partnerů.
Záštitu nad tímto mistrovstvím převzal hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, PhD. Mistrovství ČR záchranných týmů se účastnila družstva: z Chrudimi, Svitav, Přerova, Chebu, dva týmy z Polska (KM PSP w Jelenie Górze, PSP Opole), Policie ČR obvodní oddělení Žamberk, Policie ČR SPJ Frýdek Místek, VZS Náchod a domácí družstva z Ústí nad Orlicí a Žamberku.

hh.jpg
Jedenáct pětičlenných týmů mělo za úkol splnit hned několik disciplín:
Nejprve museli záchranáři projet na vodní hladině člunem slalom, který byl sestaven ze čtyř bójek v řadě za sebou. Po projetí slalomu museli soutěžící provést zacouvání s člunem do kotviště. Na dalším stanovišti museli záchranáři zachránit postiženou osobu z břehu. Další stanoviště bylo zaměřeno na záchranu osoby z vody. Záchrana a naložení postiženého do člunu musela být provedena šetrně a s maximální ohleduplností.
Každý člen týmu si vylosoval uzel, který v praktickém zadání předvedl. Soutěžící museli zvládnout například o osmičkový uzel, lodní, rybářský uzel, tažnou smyčku i prusíkův uzel. Na pátém stanovišti museli soutěžící předvést ovládání záchranného plavidla (raftu).

j.jpg
Na dalším stanovišti provedl každý tým kardiopulmonální resuscitaci (kardiopulmonální resuscitaci je metoda, jejíž pomocí oddalujeme klinickou smrt a zamezujeme nevratným poškozením životně důležitých orgánů. Do kardiopulmonální resuscitace řadíme nepřímou srdeční masáž a plicní ventilaci). Všechny týmy řešily stejnou situaci: postižený byl v bezvědomí, nedýchal, neměl srdeční akci, nekrvácel, bez úrazu a po tonutí. Na dalším stanovišti bylo simulováno ošetření postiženého a následný transport ke stanovišti zdravotnické záchranné služby.
Během závodu se jednotlivým týmům měřil čas, sledována byla odbornost zásahu a za nesplnění úkolů se udělovaly trestné body.
V loňském roce si zlatou medaili odvezlo družstvo profesionálních hasičů z Ústí nad Orlicí. Zlatý pohár s vyrytým datem 9.9. 2017 si tedy dnes pro změnu odvezlo družstvo hasičů z Chebu. Druhé místo patří družstvu hasičů ze Žamberku a s bronzovou medailí odjíždí družstvo hasičů z Chrudimi.
Všem skvělým záchranářům gratulujeme.
 
Zdroj:
Vendula Horáková, tisková mluvčí – HZS Pardubického kraje
Foto: HZS Pardubického kraje
 
1