Hasičské recepty z Čech, Moravy a Slezska

Dobrý den , vítáme Vás v sekci "Hasičské recepty". V této sekci naleznete jak kulinářské recepty mistra české kuchyně Jaroslava Sapíka tak i recepty, které obdržíme od vás, návštěvníků stránek Hasičské recepty. Rádi uveřejníme regionální recepty pokrmů, které máte rádi a které se proto objevují na stolech při vašich hasičských společenských akcích. Vaše kulinařské pokrmy zasílejte i s fotografií na adresu: redakce@hasici.cz  

Patronem sekce receptů je Jaroslav Sapík, šéfkuchař, je legenda české gastronomie, kterého znáte i z mnoha televizních pořadů.Pan Sapík je i řadu let členem Sboru dobrovolných hasičů obce Klokočná, kde má i svoji restauraci www.klokocna.cz
Motto Jaroslava Sapíka zní: Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.
gds.jpg

Kapr po židovsku se švestkovou omáčkou a krupicovými noky

Hasičské recepty/Sapíkův receptař

Originální úprava kapra pro Štědrovečerní stůl Suroviny Kapr po židovsku se švestkovou omáčkou: 4 porce filety z kapra 2 stroužky česneku 50g másla hrst sušených švestek 100g mandlí rum sůl, čerstvě mletý pepř 2 hřebíčky 1/2 lžičky mleté skořice 2 lžíce cukru špetka soli 300ml bílého suchého vína 1 lžíce sádla 4 lžíce povidel několik oloupaných mandlí Postup Rybu: osolíme opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a opečeme na másle. Poklademe na filety pár švestek a posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky a lehce zakápneme rumem a necháme na teple dojít. Omáčka: sušené ovoce zalijeme rumem, přidáme citronovou kůru, koření a přivedeme do varu a 15 minut vaříme. V druhém kastrůlku rozpustíme sádlo, vsypeme cukr a mícháme až nám cukr začne karamelizovat, přidáme povidla, víno ,sůl a vlijeme svařené ovoce s kořením/ vyndáme hřebíček/.Nakonec přidáme trochu rume a celé mandle. Příloha : Suroviny Krupicové noky : 350 ml mléka 200g krupice 40g másla, rozpuštěného 2 vejce Sůl Postup: V části studeného mléka rozmícháme krupici a vlijeme do vroucího mléka a vaříme do zhoustnutí, přidáme sůl, máslo a necháme lehce prochladnout. Do hmoty postupně vmícháme vejce, až nám vznikne hladké těsto. Z něho dvěma lžícemi vykrajujeme noky a vaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě.
25.02.2018

Restauraci u Sapíků Klokočná zdobí busta císařovny Marie Terezie

Hasičské recepty/Sapíkův receptář

V obci Klokočná nedaleko Prahy došlo 23.listopadu 2017 před restauraci U Sapíků za účasti významných hostů k slavnostnímu odhalení busty rakouské císařovny Marie Terezie . Slavnost se uskutečnila za přítomnosti více jak sta hostů a za účasti přímého potomka Marie Terezie hraběte Petra zu Stolberg, který je ředitel nadace Marie Terezie. Hrabě Petr zu Stolberg spolu prof. MUDr. Věrou Adámkovou Csc odhalili bustu Marie Terezie , kterou vytvořil akademický sochař Michal Moravec, před restaurací „U Sapíků“ ve které sídlí „Kuchařská škola císařovny Marie Terezie“. Pan hrabě Petr zu Stolberg při této příležitosti vysoce ocenil kvalitu kuchyně Mistra Jaroslava Sapíka a mistrovi předal "Dopis nejvyšší spokojenosti " jako ocenění jeho zásluh o udržování tradic. Součástí slavnosti odhalení byla i ochutnávka Habsburské kuchyně, kterou připravil osobně se svým kolektivem mistr kuchař Jaroslav Sapík. Redakce Hasiči.cz
25.02.2018

Svatomartinská pečená husa se sklenkou Svatomartinského vína

Hasičské recepty/Čtenářský receptář

Postup pečení: Husu do pekáče vložíme prsíčky dolů, Podlijeme horkou vodou přikryjeme a dáme do trouby rozpálené na 200°C. Po půlhodině husu otočíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 30 minut (průběžně podléváme, poléváme, propichujeme tukové polštářky a vypečené sádlo odebíráme). Pak husu naporcujeme, dáme zpět do pekáče a další půlhodinu pečeme přikryté. Pekáč odkryjeme a za občasného podlévání a polévání tvoříme křupavou zlatou kůrčičku. Zelí doporučuji červené i bíle. Při pečení je dobré dávat POZOR na vznícení , aby nebyla práce :-) K Svatomartinské huse patří nejen zelí a knedlík, ale i sklenka Svatomartinského vína. 1488027875063.jpg Po konzumaci odpočinek 50-60 minut je nutný (doporučený )! Co je to Svatomartinské víno sm-logo_300x.jpgVína, která se prodávají pod společným označením Svatomartinské (logo svatého Martina na bílém koni) na etiketě, musí splňovat požadovaná kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti (barvu, aroma, chuť) musí každoročně schválit odborná komise. Až po tomto úspěšném hodnocení mohou vinaři dodávat na trh svá vína pod známkou Svatomartinské. Láhve musí být také označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou "Svatomartinské". Pod značkou SVATOMARTINSKÉ lze vyrábět pouze vína raných odrůd: Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest. Zdroj:www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/svatomartinske/o-svatomartinskem/5050-co-je-to-svatomartinske-vino.html Pochutnali jste si? Napište nám jak vy pečete Svatomartinskou husu a které víno k ní pijete. Sdílejte recept na facebooku
25.02.2018

Selečí kolínko dle sv.Floriána

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny: 4ks selečích kolínek 3 lžíce slunečnicového oleje 400g cibule 3 stroužky česneku 300ml masového vývaru sůl, mletý pepř, kmín Postup: Kolínka osolíme, opepříme a
25.02.2018

Plněný Ladův kotlet s cibulovo - česnekovou šťávou

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny : 4 ks 200g vepřové kotlety s kostí 2 cibule Česnek 200 g kysané zelí 100 g slaniny Pepř, sůl Sladká paprika Kmín 2 dl silný vývar Olej Sádlo na opečení Postup: Zelí, polovina najemno nakrájené cibule a
25.02.2018

Malinové sufle

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny : • 300g malinového pyré • 250g cukr krupice • 5 bílků • 4 lžíce vody • 400ml šlehačky • 4 dl vaječný koňak Postup : Cukr s vodou svaříme na cukrový rozvar, bílky vyšleháme a
25.02.2018

Jehněčí kolínko s liškovou omáčkou, široké nudle

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Kolínka osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Odložíme a
25.02.2018
1