Hasičské recepty z Čech, Moravy a Slezska

Dobrý den , vítáme Vás v sekci "Hasičské recepty". V této sekci naleznete jak kulinářské recepty mistra české kuchyně Jaroslava Sapíka tak i recepty, které obdržíme od vás, návštěvníků stránek Hasičské recepty. Rádi uveřejníme regionální recepty pokrmů, které máte rádi a které se proto objevují na stolech při vašich hasičských společenských akcích. Vaše kulinařské pokrmy zasílejte i s fotografií na adresu: redakce@hasici.cz  

Patronem sekce receptů je Jaroslav Sapík, šéfkuchař, je legenda české gastronomie, kterého znáte i z mnoha televizních pořadů.Pan Sapík je i řadu let členem Sboru dobrovolných hasičů obce Klokočná, kde má i svoji restauraci www.klokocna.cz
Motto Jaroslava Sapíka zní: Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.
gds.jpg

Svatomartinská pečená husa se sklenkou Svatomartinského vína

Hasičské recepty/Čtenářský receptář

Postup pečení: Husu do pekáče vložíme prsíčky dolů, Podlijeme horkou vodou přikryjeme a dáme do trouby rozpálené na 200°C. Po půlhodině husu otočíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 30 minut (průběžně podléváme, poléváme, propichujeme tukové polštářky a vypečené sádlo odebíráme). Pak husu naporcujeme, dáme zpět do pekáče a další půlhodinu pečeme přikryté. Pekáč odkryjeme a za občasného podlévání a polévání tvoříme křupavou zlatou kůrčičku. Zelí doporučuji červené i bíle. Při pečení je dobré dávat POZOR na vznícení , aby nebyla práce :-) K Svatomartinské huse patří nejen zelí a knedlík, ale i sklenka Svatomartinského vína. 1488027875063.jpg Po konzumaci odpočinek 50-60 minut je nutný (doporučený )! Co je to Svatomartinské víno sm-logo_300x.jpgVína, která se prodávají pod společným označením Svatomartinské (logo svatého Martina na bílém koni) na etiketě, musí splňovat požadovaná kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti (barvu, aroma, chuť) musí každoročně schválit odborná komise. Až po tomto úspěšném hodnocení mohou vinaři dodávat na trh svá vína pod známkou Svatomartinské. Láhve musí být také označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou "Svatomartinské". Pod značkou SVATOMARTINSKÉ lze vyrábět pouze vína raných odrůd: Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest. Zdroj:www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/svatomartinske/o-svatomartinskem/5050-co-je-to-svatomartinske-vino.html Pochutnali jste si? Napište nám jak vy pečete Svatomartinskou husu a které víno k ní pijete. Sdílejte recept na facebooku
22.11.2017

Selečí kolínko dle sv.Floriána

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny: 4ks selečích kolínek 3 lžíce slunečnicového oleje 400g cibule 3 stroužky česneku 300ml masového vývaru sůl, mletý pepř, kmín Postup: Kolínka osolíme, opepříme a
22.11.2017

Plněný Ladův kotlet s cibulovo - česnekovou šťávou

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny : 4 ks 200g vepřové kotlety s kostí 2 cibule Česnek 200 g kysané zelí 100 g slaniny Pepř, sůl Sladká paprika Kmín 2 dl silný vývar Olej Sádlo na opečení Postup: Zelí, polovina najemno nakrájené cibule a
22.11.2017

Malinové sufle

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny : • 300g malinového pyré • 250g cukr krupice • 5 bílků • 4 lžíce vody • 400ml šlehačky • 4 dl vaječný koňak Postup : Cukr s vodou svaříme na cukrový rozvar, bílky vyšleháme a
22.11.2017

Jehněčí kolínko s liškovou omáčkou, široké nudle

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Kolínka osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Odložíme a
22.11.2017
1