False

Po delší pauze opět na raftu

Sport/Výsledky soutěží/Celostátní

05.09.2021 | Praha
Po delší pauze opět na raftu

V sobotu 4. září se v Praze – Tróji konal již 23. ročník raftových závodů. Tuto soutěž pořádal HZS hlavního města Prahy spolu s Fakultou tělesné výchovy a sportu UK Praha, která zajišťovala odborné rozhodčí a připravuje ty pravé záludnosti na trati.

Na cvičném kanálu v Troji se před závodem (1. až 3. září) uskutečnila teoretická příprava v podobě ovládání raftu, druhy záchrany, první pomoci i hydrologie. Následoval praktický výcvik, a to zejména řešení krizových situací, záchrany tonoucích se osob, i základy splutí osob v divoké vodě.

Sobota už patřila závodům – na raftových člunech se soutěžilo v kategorii R4 (čtyřčlenná posádka) a v kategorii R6 (šestičlenná posádka). Tak jako každý rok reprezentovali HZS Pardubického kraje na této soutěži profesionální hasiči z Pardubic a přidalo se i družstvo hasičů z Ústí nad Orlicí, Svitav a Chrudimi.

Počasí závodníkům přálo. Náročná trať a setkání těch nejlepších vodáků z řad hasičů – tak by se dal charakterizovat letošní již 23. ročník. Pěkný sportovní den si nejvíce užili vítězové závodů.

Vítězem v kategorii R 4 se stali hasiči z Pardubic, hasiči z Chrudimi skončili na 5. místě, svitavští hasiči byli šestí a hasiči z Ústí nad Orlicí skončili na 8. místě.

V kategorii R 6 zvítězili hasiči z Pardubic a bronzovou medaili si odvezlo družstvo složené z hasičů Chrudim–Svitavy.

Obsazení raftů – hasiči z Pardubic

Marek Víšek, Jakub Řezníček, Martin Dumek, Tomáš Kalous, Libor Svoboda a Rudolf Dubec.

Obsazení raftů – hasiči z Ústí nad Orlicí

Lukáš Mařík, Roman Kutálek, Jakub Hlavsa a Josef Kaláb

Obsazení raftů – hasiči Chrudim

Milan Hodek, Martin Smetánka, Adam Pleninger, Leoš Tatíček, Marek Kunhart

Obsazení raftů – hasiči Svitavy

Libor Kolář, Daniel Jansa, František Macků, Libor Plch

Hasiči z Pardubic si velmi dlouhou dobu drželi pozici mistrů České republiky v raftech. Naposledy, po patnácté byli mistry v roce 2018 a pošestnácté jsou mistry v letošním roce.

Moc gratulujeme.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí


Zdroj: HZS Pardubického kraje

1