Hasičský tip na víkend: Šťavnaté kuře s bůčkem v hliněném hrnci

02.08.2025 | Česká republika

Pomalu pečené kuře s uzeným bůčkem, bramborami a rozmarýnem v hliněném hrnci je ideální víkendový pokrm. Díky pečení ve vlastní šťávě s aromatickým česnekem a karamelizovanou zeleninou získáte lahodné jídlo bez zbytečné práce. Stačí naložit, zavřít a nechat troubu pracovat za vás.


REKLAMA
REKLAMA

Pomalu pečené kuře s uzeným bůčkem, bramborami a rozmarýnem v hliněném hrnci je ideální víkendový pokrm. 

Díky pečení ve vlastní šťávě s aromatickým česnekem a karamelizovanou zeleninou získáte lahodné jídlo bez zbytečné práce.

Suroviny (4 porce): 

4 kuřecí stehna
2 plátky uzeného bůčku
6 středních brambor (ideálně nové, se slupkou)
4 mrkve
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
2 celé hlavy česneku
Olivový olej
Sůl, čerstvě mletý pepř


Kořenicí směs: 

1 lžička mleté kurkumy
1 lžička uzené papriky
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
2–3 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř
 

Postup: Příprava hrnce


Hliněný hrnec (např. římský) namočte na 12 hodin do studené vody. Vlhkost zajistí šťavnatost jídla.

Zelenina

Brambory nakrájejte na větší kusy (slupku lze ponechat), mrkev na širší kolečka. Rozprostřete na dno hrnce, osolte a opepřete.

Kuře

Stehna osolte, opepřete a pod kůži vložte proužky bůčku a snítku rozmarýnu. Smíchejte kořenicí směs (olej, kurkuma, papriky, pepř) a potřete jí maso.

Skládání

Položte maso na zeleninu, přiklopte a vložte do studené trouby. Nastavte na 200 °C a pečte 3 hodiny.

Podlévání

Každých 30–40 minut podlijte maso výpekem ze dna hrnce. Voda není potřeba – vše se peče ve vlastní šťávě.

Česnek

Hodinu před koncem přidejte půlené hlavy česneku (řezem dolů), které se sladce upečou.

Servírování

Kuře je měkké, šťavnaté, zelenina karamelizovaná a česnek lze vytlačit jako pomazánku. Podávejte s pečivem nebo samotné – pokrm je sytý a kompletní.
______________________________________________________________________

Rada na závěr:

Zkuste přidat tymián pro ještě bohatší chuť – perfektní na víkendové pohodové vaření!
REKLAMA
REKLAMA

Autor článku: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ
Zdroj článku:
Autor fotografií: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ
1
Sdílejte