Ohnivá chuť víkendu: Smažené dýňové květy, zeleninové hranolky a limetkový dip

09.08.2025 | Česká republika

Využijte sezónu naplno! Přinášíme inspiraci na originální víkendový recept z kuchyní jižní Evropy. Dýňové květy, zeleninové hranolky a dip s limetkovou šťávou přinesou chuť léta na každý stůl.


REKLAMA
REKLAMA

Dýňové květy v pikantním těstíčku nejsou jen specialitou italských nebo řeckých domácností, ale s tímto receptem si je můžete připravit i u vás doma. Skvěle se hodí jako netradiční pohoštění pro víkendové posezení s přáteli nebo jako lehká letní večeře. Základ úspěchu je jednoduchý – čerstvě rozvité květy dýně a vyvážené chutě.

SUROVINY

Na květy v těstíčku:

10–12 čerstvých dýňových květů

2 vejce

3 lžíce hladké mouky

40 g parmazánu

40 g čedaru

Limetková nebo citronová kůra, která úžasně propojí chutě s dipem

Sůl, pikantní kari, kajenský pepř, česnek, čtyřbarevný pepř

Olej na smažení


Na zeleninové hranolky:

Mrkev, celer, petržel

1 jalapeños paprička

Olivový olej

(Volitelně) třtinový cukr nebo med


Na jogurtový dip:

200 g řeckého jogurtu

Limetková šťáva a kůra

Kajenský pepř, sůl, pepř

Lžíce olivového oleje


POSTUP

Květy opatrně očistěte a zbavte pestíků.

Těstíčko vyšlehejte z vajec, mouky, sýrů a koření – mělo by mít konzistenci lívancového těsta.

Obalujte a smažte květy dozlatova, ideálně po 2–3 kusech.

Zeleninu nakrájejte na hranolky, jalapeños na plátky, část mrkve můžete zkaramelizovat. Restujte do křupava.

Dip vytvořte promícháním všech surovin. Podávejte chlazený.
__________________________

TIP NA ZÁVĚR
K tomuto pokrmu se výborně hodí suché bílé víno, domácí limonáda s mátou nebo lehké pivo. Vyzkoušejte třeba na grilu nebo s přáteli u ohně!
 
REKLAMA
REKLAMA

Autor článku: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ
Zdroj článku:
Autor fotografií: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ
1
Sdílejte