09.08.2025 | Česká republika
Využijte sezónu naplno! Přinášíme inspiraci na originální víkendový recept z kuchyní jižní Evropy. Dýňové květy, zeleninové hranolky a dip s limetkovou šťávou přinesou chuť léta na každý stůl.
Dýňové květy v pikantním těstíčku nejsou jen specialitou italských nebo řeckých domácností, ale s tímto receptem si je můžete připravit i u vás doma. Skvěle se hodí jako netradiční pohoštění pro víkendové posezení s přáteli nebo jako lehká letní večeře. Základ úspěchu je jednoduchý – čerstvě rozvité květy dýně a vyvážené chutě.
SUROVINY
Na květy v těstíčku:
10–12 čerstvých dýňových květů
2 vejce
3 lžíce hladké mouky
40 g parmazánu
40 g čedaru
Limetková nebo citronová kůra, která úžasně propojí chutě s dipem
Sůl, pikantní kari, kajenský pepř, česnek, čtyřbarevný pepř
Olej na smažení
Na zeleninové hranolky:
Mrkev, celer, petržel
1 jalapeños paprička
Olivový olej
(Volitelně) třtinový cukr nebo med
Na jogurtový dip:
200 g řeckého jogurtu
Limetková šťáva a kůra
Kajenský pepř, sůl, pepř
Lžíce olivového oleje
POSTUP
Květy opatrně očistěte a zbavte pestíků.
Těstíčko vyšlehejte z vajec, mouky, sýrů a koření – mělo by mít konzistenci lívancového těsta.
Obalujte a smažte květy dozlatova, ideálně po 2–3 kusech.
Zeleninu nakrájejte na hranolky, jalapeños na plátky, část mrkve můžete zkaramelizovat. Restujte do křupava.
Dip vytvořte promícháním všech surovin. Podávejte chlazený.
__________________________
TIP NA ZÁVĚR
K tomuto pokrmu se výborně hodí suché bílé víno, domácí limonáda s mátou nebo lehké pivo. Vyzkoušejte třeba na grilu nebo s přáteli u ohně!
Autor článku: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ
Zdroj článku:
Autor fotografií: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ