Výjimečné selečí kolínko plné chutí
Báječná specialita podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka
Selečí kolínko je oblíbeným pokrmem, který vyžaduje trpělivost a správný postup. Opečením masa na rozpáleném oleji se uzavřou šťávy a získá se krásná křupavá kůrka. Poté maso spolu s restovanou cibulí a česnekem pomalu dusíme v masovém vývaru, což zajistí, že bude měkké a aromatické. Závěrečné dopečení v otevřeném pekáči doplní chuť o zlatavou, lehce karamelizovanou kůrku.
Suroviny na selečí kolínko
• 4 ks selečích kolínek
• 3 lžíce slunečnicového oleje
• 400 g cibule
• 3 stroužky česneku
• 300 ml masového vývaru
• sůl, mletý pepř, kmín podle chuti
Postup přípravy
1. Kolínka osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji je zprudka opečeme ze všech stran, aby maso získalo barvu.
2. Opečené kolínka vyjmeme a do výpeku přidáme hrubě nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Restujeme dozlatova.
3. Do restované cibule vložíme kolínka, zalijeme masovým vývarem a pekáček zakryjeme pokličkou. Dusíme na mírném plameni, dokud maso nezměkne.
4. Když je maso měkké, odkryjeme pekáček a dopečeme kolínka do zlatova a křupava.
________________________________________
Lahodná příloha houbové krupy
Výborným doplňkem k selečímu kolínku jsou houbové krupy, které dodají jídlu další vrstvu chutí i textur. Houby a špek se postarají o výraznou chuť, zatímco krupy zajistí příjemnou sytost.
Suroviny na houbové krupy
• 400 g krup
• 150 g špeku
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• sůl, pepř, drcený kmín, majoránka podle chuti
• hrst sušených hub
• 2 lžíce sádla
Postup přípravy
1. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na pánvi ji rozpálíme. Přidáme nakrájenou cibuli a společně restujeme do zlatova.
2. Sušené houby krátce povaříme ve vodě, vodu si odložíme pro pozdější použití. Houby přidáme k cibuli a špeku na pánvi.
3. Uvařené krupy přidáme k houbové směsi a vše promícháme. Přilijeme odložený houbový vývar, který dodá pokrmu hloubku chuti.
4. Nakonec přidáme utřený česnek, sůl, pepř, drcený kmín, majoránku a sádlo. Krupy necháme na mírném ohni spojit chutě a provonět celý pokrm.
________________________________________
Váš nový oblíbený recept
Tento recept spojuje tradiční techniky s vynikajícími surovinami a výsledkem je vydatné, aromatické jídlo, které potěší každého milovníka masitých specialit. Selečí kolínko podle svatého Floriána není jen jídlem, ale zážitkem, který stojí za to vyzkoušet. Pochutnejte si a nezapomeňte recept sdílet s přáteli.
Pochutnali jste si? Podělte se o své dojmy, rady a fotografie pokrmu. Vaše zpětná vazba je pro nás cenná.
________________________________________
Sdílejte tento recept na sociálních sítích a inspirujte i své blízké ke kulinářským zážitkům!
Autor: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ, Jaroslav Sapík
Zdroj: Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová
Zdroj foto: Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová