REKLAMA
vše o hasičích
na jednom místě...
Tísňové volání150 / 112

Hasičská klobása: Recept, který musíte vyzkoušet

Dobrovolný hasič Karel nám poslal fantastický recept na Hasičskou klobásu a my se o něj s vámi rádi podělíme! Díky, Karle a těšíme se na další dobroty

02.02.2025 | Česká republika
REKLAMA
REKLAMA

Dobrovolný hasič Karel nám poslal do redakce@hasici.cz fantastický recept na Hasičskou klobásu a my se o něj s vámi rádi podělíme!  Díky, Karle – těšíme se na další dobroty! 

Recept na domácí "Hasičovy klobásky" 

Hasičovy klobásky jsou známé svou výraznou, pikantní chutí, která pořádně zahřeje. Jsou ideální pro milovníky ostrých pokrmů a skvěle se hodí na grilování nebo uzení.

20241222_113428.jpg


Ingredience:
(na cca 5 kg klobás)

3 kg vepřového masa (plec + bůček, 50/50 libové a tučné)
1 kg hovězího masa (lze nahradit vepřovým)
1 kg prorostlého vepřového sádla (zajistí šťavnatost)
100 g soli
60 g sladké maďarské papriky
40 g pálivé papriky (dle chuti, ale hasičská musí štípat!)
10 g chilli vloček (volitelně pro extra pálivost)
30 g česneku (prolisovaný)
20 g drceného kmínu
10 g mletého černého pepře
15 ml worcestrové omáčky
150 ml studené vody
střívka (vepřová, přírodní)
Postup:
Příprava masa


Maso a sádlo nakrájejte na menší kousky a nechte dobře vychladit.
Poté maso namelte – část na hrubší strukturu (8 mm) a část na jemnější (4 mm).
Ochucení směsi

V míse smíchejte mleté maso se solí, paprikami, chilli, česnekem, kmínem, pepřem a worcesterem.
Přidejte studenou vodu a dobře propracujte (nejlépe rukama), dokud směs nezačne lepit.
Nechte odležet v lednici alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.
Plnění do střívek

Střívka namočte na 30 minut do vlažné vody.
Naplňte je směsí pomocí plničky na klobásy nebo mlýnku s nástavcem.
Klobásy dělejte o délce cca 25 cm a zatočte je.
Sušení a uzení

20241223_115049-(1).jpg

Klobásy nechte 12 hodin oschnout v chladném, větraném místě.
Poté vyuďte v teplém kouři (50–60 °C) po dobu 6–8 hodin, dokud nezískají krásnou červenohnědou barvu.
Podávání a skladování

Klobásy lze po vyuzení ihned konzumovat, nebo nechat zrát zavěšené v suchém a chladném prostoru.
Skvěle chutnají s hořčicí, křenem, čerstvým chlebem a samozřejmě dobře vychlazeným pivem! 
 
VAROVÁNÍ: Tyto klobásy nejsou pro slabé povahy! 

Dobrou chuť! 


Recept a foto: našeho čtenáře Karla V.
 
REKLAMA
REKLAMA
Autor článku:
Zdroj článku:
REKLAMA



Nejnovější články

výběr nejnovějších aktuálních informací o zásazích a událostech hasičů z Česka. Přes tlačítko můžete přejít do sekce kde naleznete průběžně denně nejnovější zprávy o „hasičských“ akcích a činnostech jak nám je poskytují tiskové odbory HZS z jednotlivých krajů Česka, informace z Generálního ředitelství HZS ČR
 

Přejít na nejnovější články
Z regionu
10.11.2025 Opilí řidiči ohrozili provoz: Jeden utekl po nehodě, druhý nadýchal přes tři promile Dva řidiči na Trutnovsku a Náchodsku usedli za volant opilí. Jeden způsobil nehodu a ujel, druhý nadýchal přes tři promile. Policie zahájila trestní řízení. Zobrazit článek
Z regionu
10.11.2025 Pod vlivem a nezvladatelný: Cyklista opakovaně ohrožoval provoz Cyklista v Prachaticích nadýchal přes dvě promile alkoholu a i přes zákaz pokračoval v jízdě. Policie ho nakonec zadržela. Zobrazit článek
Z regionu
10.11.2025 Řidiči v Pardubickém kraji překročili hranici zdravého rozumu: Oba nadýchali přes 4 promile Dva řidiči v říjnu ohrozili silnice Pardubického kraje: muž 4,01 promile, žena 4,83 promile. Jeden skončil u policie, druhá v nemocnici. Zobrazit článek
Z regionu
10.11.2025 Motocyklista se zákazem řízení skončil na služebně Brněnští policisté zastavili muže se dvěma platnými zákazy řízení. Motocykl odtáhli a řidiče eskortovali na služebnu. Zobrazit článek
REKLAMA
Nahoru