False

Blíží se Mistrovství České republiky v požárním sportu v Liberci

Sport/Kalendář soutěží/Celostátní

23.08.2018
Blíží se Mistrovství České republiky v požárním sportu v Liberci

ilustrace.jpg
 

Město pod Ještědem hostí ve dnech 24. - 26. 8. 2018 již 47. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 65. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. Na mistrovství se představí také reprezentační družstvo HZS Královéhradeckého kraje. 


w_IMG_3578.jpg

V disciplínách požárního sportu se představí družstva mužů jednotlivých krajů Hasičského záchranného sboru České republiky. Družstva mužů, žen a také jednotlivci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a dorost v disciplíně výstup na cvičnou věž. Soutěže se také zúčastní týmy hostů z České hasičské jednoty, Moravské hasičské jednoty, HZS podniku Deza, a. s. z Valašského Meziříčí a reprezentace profesionálních hasičů Slovenské republiky.

spoort.jpgPrvní soutěžní den bude zahájen výstupem na cvičnou věž v Home Credit Areně. Tady se také odehraje slavnostní ceremoniál k zahájení celého mistrovství. Ostatní disciplíny - běh na 100 metrů s překážkami, štafeta 4 x 100 metrů, požární útok - se uskuteční na sousedním atletickém a fotbalovém stadionu v areálu SportParku Liberec.

Představení disciplín požárního sportu
Disciplíny požárního sportu jsou čtyři, dvě kolektivní a dvě individuální.

sport-beh.jpgBěh na 100 metrů s překážkami je individuální disciplína, kde závodník 23m po startu překonává 2 m vysokou bariéru, pak sbírá dvě hadice, se kterými běží přes kladinu (dlouhá 8 m, široká 18 cm a vysoká 1,2 m). Dalším úkolem je spojení hadic, napojení jedné z nich na rozdělovač a nakonec po napojení proudnice proběhnutí cílem.
Druhou individuální disciplínou požárního sportu je výstup do 4. podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku, vážícího 8,5 kg. V této složité a náročné disciplíně startuje závodník s hákovým žebříkem ve vzdálenosti 32,25m od cvičné věže. Úkolem závodníka je doběhnout k věži, zavěsit žebřík do okna věže a vystoupat pomocí žebříku co nejrychleji do čtvrtého podlaží.

sport-beh.jpgŠtafetu 4x100 metrů s překážkami plní čtyři členové týmu. Úkolem je v co nejkratším čase překonat všechny překážky a donést do cíle štafetový kolík, v tomto případě hasičskou proudnici. Na prvním úseku překonává hasič překážku, tzv. domeček, na druhém bariéru o výšce 2m, na třetím úseku kladinu (dlouhá 8 m, široká 18 cm a vysoká 1,2 m) v kombinaci s hadicemi a na čtvrtém za pomoci hasicího přístroje hasí hořící kapalinu v nádrži. Za každý tým startují dvě štafety.

sport-beh.jpgPoslední disciplínu, požární útok, plní 7 členů týmu. Jejich úkolem je v co nejkratším čase propojit zdroj vody (nádrž), motorovou stříkačku, hadice, rozdělovač a proudnice, doběhnout ke dvěma terčům vzdáleným 90 metrů a pak se do nich trefit proudem vody a naplnit nádržky v terčích, vždy po 10 litrů. Vítězí to družstvo, které úkon splní v nejkratší době.
 
 
 Zdroj:
Tiskový odbor  HZS Libereckého kraje
209x100xlogo-cb-100x200-png-pagespeed-ic-ZXGxwuFapc.png

1.jpg
 2.jpg
 
3.jpg

DOPROVODNÝ PROGRAM

 
diabetes-icon.pngVýstava fotografií „Hasiči vlastníma očima“ v prostorách budovy

diabetes-icon.pngLibereckého kraje, v Home Credit aréně. Oficiální zahájení výstavy:

diabetes-icon.pngKrajský úřad Libereckého kraje 6.8.2018 13:00 hodin.

daum2.pngVýstavní místa a termíny:

Home Credit Aréna 24.8.2018
Krajský úřad Libereckého kraje 6.- 26.8.2018
Obchodní centrum Forum 6.- 26.8.2018
Obchodní centrum Géčko 7.- 26.8.2018

diabetes-icon.pngPo celou dobu konání mistrovství je vstup na sportoviště pro veřejnost ZDARMA

diabetes-icon.pngPro děti jsou v areálu atletického a fotbalového stadionu připraveny atrakce
skákací hrad, skákací hasičské auto, nafukovací ambulance ČČK, soutěž –
„hašení hořícího domečku“ s cenami

diabetes-icon.pngPro děti i dospělé – stánek s rádio vysílačkami, s praktickými ukázkami,
možností je vyzkoušet, včetně soutěží pro různé věkové kategorie, s drobnými
cenami

diabetes-icon.pngPropagační stánky sponzorů, výstava hasičské techniky, výstava vozidel
sponzorující automobilky – vše s výkladem a prohlídkou techniky

diabetes-icon.pngNávštěvníci si mohou zakoupit občerstvení
 
1