False

Hasiči – lezci z Královéhradeckého kraje jsou na prestižní mezinárodní soutěži

Sport/Kalendář soutěží/Celostátní

07.09.2022 |  Namur/ Belgie
Hasiči – lezci z Královéhradeckého kraje jsou na prestižní mezinárodní soutěži

Hasiči – lezci z Královéhradeckého kraje jsou na prestižní mezinárodní soutěži Grimpday v Belgii

Výprava hasičů - lezců vyrazila z Královéhradeckého kraje do belgického města Namur, kde se koná soutěž lanových záchranných týmů (hasiči, civilní záchranné týmy, policie, armáda atd.) z celého světa Grimpday 2022. Pro tým HZS Královéhradeckého kraje je účast na soutěži velkou výzvou a příležitostí k vyzkoušení nových záchranných technik, setkání s jinými záchrannými týmy a získání nových zkušeností. Naši lezci velmi pilně trénovali, od loňského prosince absolvovali 13 celodenních tréninků v různých prostředích (polygon Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí, přírodní a skalní terény Broumovska, průmyslové objekty).

Týmy soutěžící na Grimpday jsou pětičlenné, dále má každý tým svého vlastního figuranta a pozorovatele (rozhodčího), který je přidělen k jednomu ze soupeřících týmů.

Hlavní závod se odehraje během tří soutěžních dní od 8. do 10. 9. 2022. Během nich absolvují týmy postupně všechny pořadateli připravené disciplíny. Jedná se o nejrůznější náročné a často velmi nápadité úkoly, pokaždé ale jde o záchranu osob s využitím lanové techniky. Tým musí vždy vyřešit složitý lanový přístup k osobě, poskytnout jí první pomoc a zrealizovat transport do bezpečného prostoru. Mezi scénáři mohou být záchrany výškových pracovníků v průmyslových prostorech, záchrany osob z lanových drah, mostů, horské dráhy, záchrany arboristů ze stromů, záchrana zvířat (např. vyproštění koně), často slouží jako záchranné prostory historické budovy v okolí Namuru. Na tým dohlíží rozhodčí, kteří hodnotí nejen bezpečnost a rychlost provedení záchrany, ale i kvalitu poskytnutí první pomoci zachraňovanému, péči nebo komfort během transportu atd.

Mezinárodní soutěž má omezenou kapacitu – týmy se musí přihlásit co nejdříve po otevření registrace, pořadatelé následně vylosují z přihlášených týmů účastníky (dle listu účastníků je to letos 23 týmů). Klání se pořádá každoročně od roku 2006 (mimo roky 2020 a 2021) a stalo se celosvětově nejprestižnější soutěží v lanové záchraně.

Tým reprezentující HZS Královéhradeckého kraje: Jana Vítová (figurant), hasiči – lezci Lukáš Němec, Tomáš Stehlík, Petr Urbanovský, Tomáš Saifrt a Lukáš Neklan (lektor pro práce ve výškách, Singing Rock). Jako rozhodčí bude hodnotit Josef Ulrich, jako náhradník Martin Špaček.
 

FOTOGALERIE z tréninkového dne

Grimpday trénink (2).jpg


Držíme palce!

Zdroj: por. Mgr. Martina Götzová, tisková mluvčí
Tomáš Saifrt, Učiliště požární ochrany HZS KHK
FOTO: Michal Fanta / HZS KHK

1