False

Na věž Bolt Tower vyběhnou v neděli nejtvrdší hasiči ze Slovenska i Polska

Sport/Kalendář soutěží/Celostátní

28.04.2022 | Ostrava/ Moravskoslezský kraj
Na věž Bolt Tower vyběhnou v neděli nejtvrdší hasiči ze Slovenska i Polska

Jsou zde fotografie z posledního ročníku v květnu 2019. 

 
Přes šest desítek špičkových tvrdých hasičů z ČR a Slovenska se již přihlásilo do letošního adrenalinového TFA Ostravská věž (TFA=Nejtvrdší hasič přežije), které připadlo na prvomájovou neděli (tedy 1.5.2022). V průmyslově krásné Dolní oblasti Vítkovic se v tomto vysilujícím závodě s mnoha náročnými disciplínami vedle nich předvede i čtveřice odvážných žen. A tradičně na poslední chvíli se očekává příjezd několika polských borců.

           
Právě toto „téefáčko“ (TFA = Toughest Firefighter Alive), které se kvůli covidu koná opět po třech letech, je považováno za nejtěžší závod tohoto druhu v rámci celé Evropy. Paralelní start dvou závodníků v kompletním zásahovém vybavení, včetně těžké tlakové láhve a přilby, začíná pod vysokými pecemi v 10:00 hodin.

           
Cíl trati náročné adrenalinové soutěže TFA Ostravská věž (muži profesionální hasiči ve 3 věkových kategoriích, dobrovolní hasiči v jedné kategorii, ženy mají trochu „lehčí“ verzi trati) je každoročně na vrcholu vysoké pece, nazvané podle známého jamajského sprintera Bolt Tower.

           
Během celého dne organizátoři nabídnou bohatý doprovodný program pro děti i dospělé, a to se statickými a dynamickými ukázkami složek IZS (HZS MSK, ZÚ HZS ČR, ZZS, PČR, MP Ostrava – kynologie a hipologie). Nebude chybět stánek preventivně výchovné činnosti, atrakce pro děti a dětské TFA. Také místní organizátoři doplnili připravili na tento den v areálu další akce pro jednotlivce i rodiny - pod názvem „Májové Dolní Vítkovice 2022“.    

           
Klání je součástí Českého poháru v disciplínách TFA (Ostrava, Plzeň, Olomouc a Kroměříž). Je to rovněž postupová soutěž pro členy SDH obcí k účasti na Mistrovství ČR dobrovolných hasičů v disciplínách TFA, které se bude konat 1. října 2022 ve Štramberku a zároveň byla zařazena do 3. ročníku Poháru Krajského sdružení hasičů Moravskoslezského kraje v TFA.

        

Trať je postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících a je rozdělena na tyto čtyři úseky, mezi nimiž jsou jen krátké přestávky:

Úsek číslo 1

a) Disciplína „Běh s požárními hadicemi“ - rozvinutí dvou hadicových vedení s proudnicemi na určenou vzdálenost. Hadice jsou předem připraveny, složeny do harmonik ve vymezeném prostoru, každé vedení je tvořeno čtyřmi spojenými hadicemi B 75 mm a proudnicí B,

b) Disciplína „Sbalení dvou hadic B“ - smotání dvou hadic B 75 a jejich vložení do boxu.

Úsek číslo 2

a) Disciplína „Hammer box“ - 100 úderů palicí v hammer boxu (50 nahoru, 50 dolů),

b) Disciplína „Tunel“ - pronesení 20 kg závaží překážkou se sníženým profilem (tunelem) oběma směry,

c) Disciplína „Figurína“ - uchopení figuríny zezadu, tzv. Rautekův úchop, a její přemístění na vzdálenost přibližně 70 metrů,

d) Disciplína „Bariéra“ - překonání bariéry, seskok a doběh do cíle.

Úsek číslo 3

a) Disciplína „Žebříky“ - přenesení a postavení 4 ks nastavovacích žebříků k podestě, vytažení břemene (2x gumová hadice B) na plošinu pomocí lana a sestup na zem,

b) Disciplína „Monitor“ - spojení proudnice s monitorem.

Úsek číslo 4 - Soutěžící od startu úseku běží na věž vysoké pece Bolt Tower


Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

1