False

Čeští hasiči ovládli Světové hry v Číně

Sport/Kronika z akcí

23.08.2019 | Chengd/Čína
Čeští hasiči ovládli Světové hry v Číně

Letošní Světové policejní a hasičské hry 2019 (World police and firefighter games 2019) hostilo čínské Chengdu. Šest nejlepších závodníků z reprezentace Hasičského záchranného sboru ČR v TFA (Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije) letělo na hry s velkými nadějemi. Výsledek však mnohonásobně předčil všechna očekávání. 

V obrovské konkurenci, pro představu, Čína měla v rámci her přes tisícovku soutěžících, ovládli Češi hned první závod v disciplíně zvané Ultimate firefighter, kdy ukázali, že nemají ve světě konkurenci a nepustili nikoho na stupně vítězů. Ve věkové kategorii do 30 let obsadili první (Michal Brousil HZS Jihočeského kraje), druhé (Jan Haderka HZS Zlínského kraje) a třetí (Pavel Kouřík HZS Plzeňského kraje) místo, když jako jediní tři závodníci celého startovního pole dokázali výsledný čas stlačit pod 4 minuty.„Michal Brousil potvrdil v tomto roce svoji neporazitelnost a Jan Haderka získal stříbro i když neměl svoji výstroj, která v době závodu putovala ve ztraceném zavazadle po letištích v Číně.“ Okomentoval výsledek Lukáš Novák, vedoucí výpravy.

Tímto výkonem ale Češi zdaleka neřekli poslední slovo. V kategorii nad 40 let vybojoval Michal Přecechtěl (HZS Olomouckého kraje) 3. místo a v kategorii nad 45 let si zlato pověsil na krk David Kubiš (HZS Jihočeského kraje).

Po tomto excelentním vystoupení následovala druhý den soutěž družstev, rovněž v disciplíně Ultimate firefighter, kam již naši nastupovali s nálepkou jasných favoritů. Družstvo běželo ve složení Michal Přecechtěl – hadice, David Kubiš – žebříky, Michal Brousil – figurína a Jan Haderka - výběh. Téměř všichni Češi si zlepšili svůj čas na jednotlivých úsecích soutěže a vybojovali cenné zlato, když za sebou nechali dva týmy domácích závodníků.

Tento excelentní úspěch hned v úvodu soutěže přinesl reprezentaci HZS ČR pozornost, obrovskou úctu a respekt ze strany místních, přičemž je na každém kroku pozorovaly objektivy kamer.

„Čínští hasiči si chtěli s námi vyměnit jakoukoliv část výstroje, v které reprezentanti závodili. Pozvání, které jsme nemohli odmítnout, bylo setkání s ředitelem výcvikové centra, kde probíhala celá soutěž.“ Popsal atmosféru na místě opět Lukáš Novák

Další krásné pozvání přišlo od generálního konzula v Chengdu Mgr. Karla Šrola, který českým sportovcům představil všechny zaměstnance konzulátu a sdílel s nimi spoustu informací o životě v Číně. Češi z konzulátu přišli krajany povzbudit na výběh do 53. patra hotelu Waldorf. Zde na závodníky čekalo 220 výškových metrů, 53. pater, 36 stupňů celsia vedro a 20 kg hasičská výstroj s dýchacím přístrojem. 

Čína prokázala, že její hasiči jsou ve výškových budovách opravdu doma a jakákoliv medaile ze „schodů“ visela hodně vysoko. Jako jediný Čech získal zlatou Michal Přecechtěl (HZS OLK) v kategorii nad 40 let a na stupních vítězů ho doplnil David Kubiš (HZS JČK), který si na krk pověsil bronz. V kategorii nad 45 let získal pro ČR bronzovou medaili Daniel Kouřil (HZS SŽDC).

„Všichni závodníci se podívali až za hranu svých sil a bylo to pro ně poprvé, kdy běželi tolik pater. Jakákoliv medaile z tohoto závodu má cenu zlata.“ Dodal Lukáš Novák

Celkově si čeští borci přivezli z her 10 medailí, 4 zlaté, 2 stříbrné a 4 bronzové.

Oficiální webové stránky Světových policejních a hasičských her: http://www.chengdu2019wpfg.com/en/

Související články:
Olomoucký kraj - 2x zlato, 2x bronz. Medailová sklizeň olomouckého hasiče v Číně
Plzeňský kraj - Světové policejní a hasičské hry očima Pavla Kouříka

pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.studena@grh.izscr.cz
Zdroj: úvodní stránka HZSCR
 

1