False

Grimpday 2023 - obrovský úspěch hasičů-lezců

Sport/Kronika z akcí

31.05.2023 | Marseille/ Francie
Grimpday 2023 - obrovský úspěch hasičů-lezců
Obrovský úspěch hasičů-lezců, kteří se pod hlavičkou HZS Královéhradeckého kraje zúčastnili prestižní mezinárodní soutěže záchranných týmů Grimpday 2023, konala se ve Francii ve městě Marseille a jeho okolí ve dnech 24. - 27. 5. 2023.
 
Parta hasičů, kteří standardně působí na Učilišti požární ochrany ve Velkém Poříčí, na centrální stanici v Hradci Králové a na stanici v Trutnově ukázala, že tvrdý trénink se vyplácí a máme tak mezi světovou špičkou specializující se na záchranu osob pomocí lanové techniky své místo. V náročné soutěži záchranných týmů, která prověřuje nejen technické dovednosti, ale je náročná i po fyzické a teoretické stránce, čekala na účastníky řada rafinovaných úkolů. Tým HZS Královéhradeckého kraje si z Francie odvezl v celkovém hodnocení skvělé 2. místo. Lepší byl už jen profesionální tým Peak Rescue z USA, třetí se umístili hasiči ze švýcarské Ženevy.
 
Mezi disciplínami byly například různé scénáře záchrany osob na 85 m vysoké přehradní hrázi, v akvaduktu, v lokalitě bývalého hornické městečka posloužila pro jeden ze scénářů bývalá těžební věž, záchrana probíhala i v šikmém terénu suťoviště. Jedním z úkolů bylo také přemístit na určitou vzdálenost přes překážku 250kg sud s explozivním materiálem. Při tom bylo potřeba postupovat kontrolovaně a bylo nutné si spočítat možnosti zátěže. „Úkolů bylo celkem dvanáct, ale nejsilnějším zážitkem pro nás byla královská disciplína, která se odehrála v přístavu. Všech 24 týmů závodilo najednou na 80 m vysokém portálovém jeřábu. Naším úkolem bylo vystoupat v co nejkratším čase nahoru, vytáhnout všechen materiál včetně nosítek, zajistit figurantku, spustit jí v nosítkách dolů a nakonec se musel dostat dolů i celý tým se vším materiálem. To vše ve třech lidech. I když už jsme byli místy fyzicky na pokraji sil, povedlo se nám být nejrychlejší a v této disciplíně jsme tak zvítězili,“ popisuje mjr. Tomáš Saifrt, jeden z členů týmu a zároveň vedoucí Učiliště požární ochrany HZS Královéhradeckého kraje ve Velkém Poříčí.
 
Skupiny soutěžící na Grimpday jsou pětičlenné, dále má každý tým svého vlastního figuranta a pozorovatele (rozhodčího), který je přidělen k jednomu ze soupeřících týmů. Během čtyř závodních dnů absolvovali závodníci nejrůznější náročné a často velmi nápadité a pestré úkoly, pokaždé ale šlo o záchranu osob s využitím lanové techniky.
 
Soutěž znají hasiči už asi 10 let, ovšem nejdříve to vypadalo, že se jí nemohou zúčastnit a nemají šanci na úspěch. V našich českých podmínkách provádíme záchranu systémem jednolanové techniky, ale na soutěži je vyžadována technika dvoulanová. Protože ale hasiči-lezci sledují trendy ve světě a sbírají nové zkušenosti, v loňském roce postavili nadějný tým, který se mohl soutěže zúčastnit. Loni brali čeští hasiči
z Královéhradeckého kraje na Grimpday 5. místo, letos už to byly stupně vítězů se skvělým druhým místem.
Tým HZS KHK závodil beze změny oproti loňskému roku ve složení: hasiči – lezci Lukáš Němec, Tomáš Stehlík, Petr Urbanovský, Tomáš Saifrt a Lukáš Neklan (školitel a instruktor SINGING ROCK), Jana Vítová (figurant), Vojtěch Hrubý (rozhodčí).
 
Fotogalerii ze soutěžních dnů najdete zde: https://eu.zonerama.com/HZSKHK/Album/9840558
 
Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje, Michal Fanta
 
Nejpozději během zítřka bude na odkazu k dispozici i video se záběry z plnění soutěžních disciplín včetně rozhovoru s jedním z členů týmu a vedoucím UPO Velké Poříčí HZS HKK - mjr. Tomášem Saifrtem.

Zdroj: por. Mgr. Martina Götzová, tisková mluvčí
1