False

MČR HZS ČR v přespolním běhu 2020: Praha se raduje z bronzu

Sport/Kronika z akcí

20.09.2020 | Praha / Praha
MČR HZS ČR v přespolním běhu 2020: Praha se raduje z bronzu

Ve středu dne 16. září 2020 proběhl 11. ročník závodu v přespolním běhu v Kunratickém lese pořádaný Sportovním klubem HZS hl. m. Prahy ve spolupráci s MV – GŘ HZS ČR  a HZS hl. m. Prahy. Dvě jedničky však přinesly běhu v Kunratickém lese hned jedno velké stylové prvenství, a to že se pro tento rok stal Mistrovstvím HZS ČR v přespolním běhu. Mezi ženami vynikla svým parádním výkonem Michaela Schejbalová z HZS hlavního města Prahy, mezi muži zvítězil v neskutečném běžeckém čase Lukáš Kristejn z HZS Pardubického kraje a v kategorii družstev se na prvním místě umístil HZS Královéhradeckého kraje.

I po těžkých peripetiích a odloženém závodu z důvodu opatření stanovených na základě výskytu onemocnění Covid-19 nakonec na běh dorazilo na 48 závodníků a závodnic z různých koutů republiky. Nejen z toho důvodu byli organizátoři rádi, že počasí vyšlo na další jedničku a tak se závodníci mohli opět těšit na den plný sportovních výkonů a užít si společnou trať kunratickými cestami.

2020Bōh061.JPG

Nejdříve na trať vyrazilo osazenstvo složené z 12 žen, které čekal krosový okruh dlouhý 5 km. Opět jsme tak mohli sledovat krásné běžecké výkony něžného pohlaví. Závodnice vyběhly na trať v 11 hodin a brzy se v cíli mohli pánové těšit znovu na jejich přítomnost. Nejrychlejší závodnicí se stala Michaela Schejbalová z HZS hlavního města Prahy v čase 23:37, zároveň tak v kategorii žen do 39 let získala první místo a udělala velkou radost spolupořádající organizaci. Na druhém místě se s časem 25:54 umístila Veronika Klášterková z MV-GŘ HZS ČR a třetí místo obsadila Tereza Šíchová z HZS Královéhradeckého kraje v čase 27:00.

V kategorii žen 40+ se na prvním místě umístila s časem 25:14 Stanislava Rybáčková z Ústeckého kraje, za ní na druhém místě skončila s časem 28:47 Věra Krejčová z HZS Jihočeského kraje a na třetím místě se umístila Silvie Šmídová v čase 30:56 ze Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR v Olomouci, téměř ve shodném čase se svou kolegyní ze stejnojmenné organizace Vlaďkou Halaksovou.

Poté účastníky a pořadatele čekal závod mužů, který byl odstartován stejně tak jako závod žen předsedou Sportovního klubu pražských hasičů, z.s. Mgr. Jiřím Musilem. Muži vyběhli na trať v 12:00 v počtu 36 účastníků a čekaly je dva okruhy po 5 km, celkově tak 10 km. A měli jsme se opravdu na co těšit. Jen první okruh ukazoval na skutečně výborné běžecké výkony, kdy se nám nejrychlejší časy pohybovaly pod 19 minut. Pak už jsme se jen těšili na úžasné cílové rovinky a časy v podání sportovců po absolvování druhého okruhu.

Nejrychlejším závodníkem a také absolutním vítězem závodu se stal Lukáš Kristejn z HZS Pardubického kraje, který v čase 37:48 získal první místo v kategorii mužů do 39 let. Za ním se s časem 38:55 umístil na druhém místě Pavel Kouřík z HZS Plzeňského kraje
a na bedně se blýskl také Jaroslav Hýbl z HZS Olomouckého kraje, který v čase 39:30 obsadil třetí místo.

V nejzkušenější kategorii celého závodu muži 40+ se na prvním místě umístil nám všem známý matador běhu Jirka Vavruška z HZS Libereckého kraje ve skvělém čase 38:04. Za ním si vyběhl druhé místo další matador našeho běžeckého závodu Milan Smatana z HZS Olomouckého kraje v čase 39:08 a na třetím místě v této kategorii skončil Pavel Vejvara z HZS Jihočeského kraje s časem 40:36.

Navíc byla v přespolním běhu vyhlášena kategorie družstev. Do této kategorie se přihlásilo 5 družstev, kde družstvo bylo vždy tvořeno jednou ženou a dvěma muži. První místo si svými výkony vysloužili závodníci z HZS Královéhradeckého kraje ve složení Tereza Šíchová, Zbyněk Letko a Jiří Veselý. Na druhém místě se umístili běžci z HZS Jihočeského kraje ve složení Věra Krejčová, Robert Daniel a Pavel Vejvara a třetí místo obsadili účastníci z HZS hlavního města Prahy ve složení Michaela Schejbalová, Jan Vejlupek a Marek Švec.

Závodníci se opět mohli těšit z hodnotných věcných cen, které jako již tradičně poskytli stálí sponzoři závodu, především pak pivovar Svijany a na tomto místě bychom jim rádi poděkovali. Poděkování rovněž patří hotelu Glóbus za zázemí, které pro závodníky a pořadatele poskytlo. Ceny nejlepším předával krajský ředitel HZS hlavního města Prahy plk. Ing. Luděk Prudil, ředitel kanceláře ředitele plk. Ing. David Kovařík, náměstek ředitele pro prevenci a CNP plk. Ing. Jiří Hošek, oba rovněž z HZS hlavního města Prahy a předseda sportovního klubu SK pražských hasičů, z.s. Mgr. Jiří Musil.

Poděkování patří též všem, kteří se na organizaci tohoto závodu podíleli, a to zejména organizátorům Sportovního klubu pražských hasičů, z.s., HZS hlavního města Prahy a MV-GŘ HZS ČR.

Vítězům gratulujeme, děkujeme všem za účast a snad štěstí bude přát a uvidíme se při dalším úspěšném ročníku v pořadí již 12. přespolního běhu v Kunratickém lese. Už teď se na Vás všechny moc těšíme. Užijte si s námi alespoň atmosféru z přiložených fotografií.

Příští rok ahoj

Květoslava Valentová, organizátorka akce za SK pražských hasičů, z.s.
Zdroj: HZS hlavního města Prahy

Výsledky najdete v příoze článku. 

1