False

Máme dva mistry světa v disciplínách TFA!!!

Sport/Kronika z akcí

14.08.2019 | Chengd/Čína
Máme dva mistry světa v disciplínách TFA!!!

David Kubiš a Michal Brousil vybojovali v nejtvrdším hasičském sportu zlaté medaile!!!

Hned první disciplína na Světových policejních a hasičských hrách 2019, které aktuálně probíhají v čínském Chengdu, přinesla jihočeským barvám zlaté medaile. Michal Brousil a David Kubiš prokázali svoji světovou kvalitu a stali se ve svých věkových kategoriích mistry světa! 

Písečtí profesionální hasiči jsou členy šestičlenné reprezentace HZS ČR, která se od 9. srpna účastní prestižní světové sportovní soutěže World police and firefighter games 2019 (Světové policejní a hasičské hry 2019) v čínském Chengdu. 

Hned na úvod her na Jihočechy čekala jejich elitní disciplína – ultimate firefighter. Závod ultimate firefighter je kombinací klasického závodu TFA („Toughest Firefighter Alive“) a závodu FCC (Firefighter Combat Challenge).

V sobotu 10. srpna absolvovali závod jednotlivců. Dopoledních hodinách se na start postavil ve své věkové kategorii do 30 let Michal Brousil. A Michal, který je úřadujícím mistrem Evropy, opět potvrdil, že je letos nepřemožitelný. Svoji obrovskou kvalitu, formu a vůli ukázal celému světu. Stlačil svůj výsledný čas na všech úsecích pod čtyři minuty a tímto famózním způsobem je právem mistrem světa. (Přestože se na světových hrách, jak například bývá zvykem na závodech v Čechách, nevyhlašuje absolutní vítěz napříč všemi věkovými kategoriemi, je nutné zmínit, že Michal Brousil dosáhnul ze všech závodníků celého startovního pole nejlepší čas. Byl by tedy hodnocen jako absolutní vítěz – tedy nejtvrdší hasič světa!)

Tím však zlatý jihočeský sen neskončil. Odpoledne šel do závodu ve věkové kategorii 40+ Michalův kolega, kamarád a tréninkový parťák – David Kubiš. I on předvedl naprosto parádní výkon, nenašel přemožitele a i on poveze domů do Čech titul mistra světa.

Neděle 11. srpna pak byla ve znamení štafet, kdy čtyřčlenné družstvo musí zvládnout všechny čtyři úseky závodu ultimate firefighter. David Kubiš i Michal Brousil svými zlatými medailemi z předchozího dne prokázali, že do týmu České republiky určeného pro štafetový závod rozhodně patří. A vyplatilo se. Česká štafeta ve složení Michal Brousil, David Kubiš, Jan Haderka (HZS Zlínského kraje) a Michal Přecechtěl (HZS Olomouckého kraje) opět celému světu ukázala, že v TFA Česká republika nemá na celém světě konkurenci. Český tým vybojoval světové zlato!

 

Jihočeské závodníky v následujících dnech čekají ještě další závody. 13. srpna poběží jednotlivci firefighter steeplechase (překážkový běh) a 14. srpna poběží stejný závod družstva. V této soutěži se jedná o obdobu závodu na 100m překážek, který je součástí požárního sportu. Soutěžící na klasické požární „stovce“ zkombinují motání hadic, přeběh přes kladinu a napojení hadic na rozdělovač.

A na závěr světových her půjdou Jihočeši do závodu stair race (závod do schodů), kdy v zásahovém obleku a dýchací technice na zádech vyběhnou do 53. patra hotelu Waldorf – 1590 schodů. Tento závod čeká na jednotlivce 16. srpna a na družstva 17. srpna.

Věříme, že naši borci ještě neřekli na hrách své poslední sportovní slovo. Budeme držet palce a očekávat z Číny další, doufejme, medailové zprávy.

Informace z místa dění můžete sledovat na http://www.chengdu2019wpfg.com/.

Další informace jsou na facebooku HZS ČR https://www.facebook.com/hasicskyzachrannysborcr/.

Fotografie ze závodů naleznete na webových stránkách HZS Jihočeského kraje www.hzsjck.cz, jejich autorem je kpt. Ing. Lukáš Novák (MV-GŘ HZS ČR).
Zdroj:  HZS Jihočeského kraje
 

1