False

Na hokejovém zápasu s Hradcem premiérově fandily stovky hasičů

Sport/Kronika z akcí

05.03.2019
Na  hokejovém zápasu s Hradcem premiérově fandily stovky hasičů
hokrj.jpgVíce než tisícovka profesionálních a dobrovolných hasičů a občanských zaměstnanců těchto sborů se zapojila v neděli 3.3.2019 v hledišti Ostravar Arény svým potleskem, hlasivkami i pískotem do důležitého extraligového utkání mezi domácími HC Vítkovice Ridera a královéhradeckým Mountfieldem. Utkání, které skončilo těsně 3:2 po prodloužení a vyhraných samostatných nájezdech pro domácí, bylo ve své ostravské premiéře věnováno právě hasičům, a to pod sloganem „Vítkovice fandí hasičům“.  
 
ViewImage-(23).jpg

Do Ostravar Arény tak přišli příslušníci a občanští zaměstnanci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky z Hlučína, stejně jako členové jednotek sborů dobrovolných hasičů z území statutárního města Ostravy a blízkého okolí.

ViewImage-(24).jpg 

Fanoušci si mohli přímo na ledové ploše i v jejím okolí prohlédnout moderní hasičskou techniku a atraktivní ukázky, například záchrany osob hasiči-lezci z hasičské stanice Ostrava-Poruba pomocí lanové techniky - i s využitím velmi vysoké stropní konstrukce sportovní haly a komentářem velitele porubské stanice. Rytíře Vítka v brnění tentokrát doprovázel při pochůzkách halou velký zelený dráček (drak) Hasík.

ViewImage-(26).jpg
 
Ředitel HZS MSK brig. gen. Vladimír Vlček zahájil celé extraligové utkání a po šťastné výhře také předával ceny nejlepším hráčům utkání – mj. i vítkovickému obránci Janu Výtiskovi.
 
 „Jsme velmi rádi, že jsme nyní mohli vzdát v rámci oslav 90. výročí vzniku našeho klubu hold - po policistech ČR - i hasičům, ať již profesionálním či dobrovolným. Vždyť právě oni dennodenně nasazují své životy k záchraně lidí nejen při požárech, ale i při dopravních nehodách, přírodních katastrofách a v dalších mimořádných situacích, kdy na jejich rychlosti, rozhodnosti, dovednostech a odvaze mnohdy doslova závisí osudy jiných. Každoročně řeší moravskoslezští hasiči nejvíce událostí v České republice, jen v loňském roce to bylo více jak 22 tisíc. Jsme hrdí na to, že právě v našem kraji patří hasiči a jejich vybavení mezi nejlepší v celé republice a v neděli jsme jim vzdali společně s fanoušky dík,“ uvedl prezident klubu HC Vítkovice Ridera Petr Handl.

ViewImage-(27).jpg  ViewImage-(28).jpg

 
hokejCX.jpg
Co si mohli fanoušci prohlédnout při defilé na ledové ploše:
  • Terénní vozidlo SxS Arctic Cat Prowler HDX 700i s vysokotlakým vodním hasicím zařízením – vozidlo je určeno k řešení mimořádných událostí, jako je záchrana osob, hašení požárů, technické pomoci a podobně, v terénu těžko dostupném pro běžnou požární techniku. 
  • Velitelský automobil Volkswagen Touareg V6 3.0 TDi 4×4 – vozidlo pro službu konajícího velícího důstojníka města Ostravy, je určeno pro potřeby velení a koordinaci zásahové činnosti, stejný typ vozidla je využíván při nasazení záchranářských týmů v rámci mezinárodních záchranných operací. 
  • Velitelský automobil Škoda Kodiaq STYLE 2.0 TDi 4×4 – vozidlo je určeno pro řídící důstojníky na jednotlivých územních odborech (okresech) Moravskoslezského kraje, opět určeno pro potřeby velení a koordinaci zásahové činnosti přímo na místě zásahu.
ViewImage-(29).jpg  ViewImage-(30).jpg

hokejCX-(1).jpg Statická ukázka v sektoru C1
  • Obojživelné vozidlo a plavidlo GIBBS QUADSKI XL – vozidlo je určeno pro použití u speciálního odřadu WASAR (Water Search and Rescue) k řešení mimořádných událostí při vyhledávání a záchraně osob z vodní hladiny, např. při povodních. Je vybaveno podvozkem, který po najetí na vodní hladinu umožňuje vyklopit kola nad vodní hladinu a plavbu pomocí proudového motoru, podobně jako vodní skútr. Vozidlo je určeno pro přepravu maximálně dvou osob. 
  • Nafukovací záchranné sáně RS 5 – záchranný prostředek, kterým jsou vybaveny všechny prvosledové zásahové automobily. Umožňuje provedení záchrany na vodě a díky plochému dnu, které je vysoce odolné vůči oděru, také na ledu. Rychlé nafouknutí se provádí pomocí tlakové láhve se vzduchem určené pro použití v dýchacím přístroji. Maximální zatížení je až 5 osob. 
  • Záchranný prostředek SEABOB RESCUE – technický prostředek pro provedení efektivní záchrany na vodní hladině v situacích, kdy nelze z různých důvodů využít plavidla. Seabob je vybaven elektrickým proudovým pohonem, který umožňuje záchranáři snadné překonání větších vzdáleností na vodní hladině i v případech, kdy by to bylo běžným plaváním zcela vyčerpávající. Tento záchranný prostředek je určen zejména pro použití u speciálního odřadu WASAR k řešení mimořádných událostí při vyhledávání a záchraně osob z vodní hladiny, např. při povodních. 
  • Preventivně výchovná činnost – na místě byly k dispozici materiály např. pro problematiku hlásičů požárů a detektorů nebezpečných plynů v domácnostech.
ViewImage-(31).jpg  ViewImage-(32).jpg

 hokejCX-(1).jpgStatická ukázka ve vstupním koridoru – vchod z Ruské ulice
  • Ukázka pasivních bezpečnostních prvků na vozidle Hyundai i30 –  komentovaný výklad zajistí příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Nošovice.  Jedná se o vozidlo, které poskytla automobilka Hyundai pro účely školení a výcviku. Vozidlo k tomuto účelu upravili příslušníci HZS MSK ze stanice Nošovice a prezentují ho při školení vyprošťování zraněných osob z havarovaných automobilů u dopravních nehod nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v ostatních krajích České republiky. Tento speciálně upravený automobil slouží nejen ke školení profesionálních hasičů, ale také členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí předurčených pro dopravní nehody. 
  • Osobní automobil Volkswagen e-Golf – elektromobil pro testování možností využití tohoto alternativního pohonu u hasičského záchranného sboru a zároveň pro detailní praktické seznámení příslušníků výjezdových jednotek s technologií tohoto druhu pohonu pro případy dopravních nehod. Vozidlo bezplatně zapůjčila v rámci projektu Demo e-car společnost Porsche Česká republika s.r.o.
 
 
Zdroj:
Petr Kůdela, tiskový mluvčí - HZS Moravskoslezského kraje
Foto: HZS Moravskoslezského kraje
FOTOGALERIE
1