False

Rallye Hamry 2019

Sport/Kronika z akcí

28.05.2019
Rallye Hamry 2019

hasic-sport.jpg
Soutěž jako již tradičně pořádala koncem května 2019 Česká asociace hasičských důstojníků a Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. Velké poděkování patří našim partnerům bez nichž bychom závod nemohli připravit v takové kvalitní úrovní, velmi děkujeme za podporu Olomouckému kraji a společnosti Dräger.

sssss-(1).jpg 

Na organizaci letošního ročníků se významnou rolí podílela Střední zdravotnická škola Prostějov a také mnoho nadšenců z řad profesionálních hasičů z našeho kraje. Již po páté soutěž vyhrála jednotka Plumlov a získala tak již na stálo putovní pohár. Příští rok nás tedy čeká soutěž o zbrusu nový putovní pohár.

ssss-(1).jpg
Shrnutí jednotlivých stanovišť soutěžního klání s popisem činnosti.

1. Osoby zraněné po pádu do násypky zemědělského družstva. První zraněný se zlomeninou horní končetiny v oblasti ruky, druhý zraněný zlomenina dolní končetiny. U obou zraněných hasiči s využitím žebříků a nosítek transportovali pacienty na zem a předali je  ZZS.

2. Při vysypávání zeminy z nákladního vozidla došlo k zasypání řidiče. Na místě se v tu chvíli nacházel jeho desetiletý syn. Jednotka zajistila vozidlo a zahájila intervenci a pokus o zklidnění syna, v navazujícím čase provedla vyproštění oběti.

3. Čtyři děvčata se nabourala v osobním voze. Hasiči je postupně vyprostili z vozidla.

4. Zraněná osoba ležící u naříznutého stromu. V těsné blízkosti něj v provozu nastartovaná motorová pila. Hasiči přesunuli osobu do bezpečí a dokončili nedokončené kácení stromu. Dále absolvovali zkoušku dovednosti při práci s motorovou pilou. Hasiči odvětvovali strom,směrově káceli a řezali napružený strom.

5.Zraněná osoba v zámečnické dílně, které stroj amputoval ruku. Hasiči se potýkali se stříkající krví. Na místě aplikovali zaškrcování, polohování a zajištění stroje.

6. Hasiči ve Smržické sokolovně zřídili evakuační středisko. Přijímanou rodinu zaevidovali, ošetřili drobné oděrky, když najednou propukl u jednoho chlapce epileptický záchvat. Student střední zdravotnické školy hrál záchvat neuvěřitelně přesvědčivě až z toho všechny mrazilo.

7.V Držovicích vypukl požár lesa. Hasiči zajistili bojové rozvinutí hadicového vedení na větší vzdálenost a uhasit požár lesa.

8. Na mostě nad řekou ve Vrahovicích byla nalezena oběšená osoba. Hasiči zvolili bezpečný postup a poté sundali zemřelou osobu za použití lan a žebříků. Přitom se osvěžili ve studené vodě, která přišla pod žhavým sluncem vhod.

9. Požár v budově. Hasiči s hadicemi a dýchacími přístroji zachránili a vyvedli do bezpečí osoby ze zakouřených prostor. Čtyři osoby z kouře velmi rychle vyvedli a jednu bylo nutné z hořících míst vynést. Zachráněné osobě návazně poskytovali předlékařskou první pomoc.

10. Osoba ležící v kaluži vedle kanystru s nebezpečnou látkou, kolem pobíhal pes a další osoba s nápaditě zarudlou rukou stěžující si na podráždění dýchacích cest. Hasiči vyhodnotili veškerá možná rizika, vynést zraněnou osobu. Oběma osobám poskytnuli předlékařskou péči, oplach po předchozím střetu s nebezpečno látkou a předání do péče posádce zdravotníků ZZS na místě.

ff-(1).jpg

Závěrem bychom velmi rádi poděkovali všem kolegům za celkovou pečlivou přípravu. Všem figurantům, spoluúčastníkům  i podporovatelům a pevně věříme, že i v roce 2020 se setkáme s takovou účastí a nadšením, jenž nás stále přesvědčuje o dobré původní myšlence vnesené do soutěžního klání. Závod je především přípravou pro jednotky dobrovolných hasičů pro snadnější zvládnutí reálných situací a kvalitě poskytnuté péče při podobných mimořádnostech v běžném životě. 

 

 

Zdroj:

Tiskový odbor - HZS Olomouckého kraje
Foto: HZS Olomouckého kraje

FOTOGALERIE

 

1