False

Vítězem záchranářské Slezské Harty 2019 profesionální hasiči z Prahy

Sport/Kronika z akcí

13.06.2019 | Bruntálsko/Moravskoslezský kraj
Vítězem záchranářské Slezské Harty 2019 profesionální hasiči z Prahy

Tým Hasičského záchranného sboru (HZS) hlavního města Prahy, loni stříbrný, se stal letošním vítězem prestižní soutěže ve vodním záchranářství složek IZS „Slezská Harta 2019“, která se konala ve středu 12.6.2019 na stejnojmenné vodní nádrži na Bruntálsku. Pražští hasiči mj. vyhráli čtyři kvalitní notebooky.

Stříbrní skončili ve 21. ročníku - za účasti brigádního generála Ing. Vladimíra Vlčka, Ph.D., ředitele HZS Moravskoslezského kraje – jeho podřízení – přesněji tým HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Karviná, který vyhrál mobilní telefony. Na třetím místě nakonec skončil loňský vítěz z Chebu (z HZS Karlovarského kraje).

Na náročnou vodní trať se vydalo na člunech se zadním motorem, většinou nafukovacích, celkem 21 čtyřčlenných týmů profesionálních a dobrovolných hasičů z celé ČR (mj. i Brno-přehrada, Olomouc, Prostějov, Jeseník, a několik dalších týmů z Moravskoslezského kraje) a Polska, odkud přijely dva týmy profesionálních hasičů (PSP) - z měst Prudnik (11. místo) a Glubčice (15. místo).

Velmi teplé až vysilující počasí trochu umravňoval silnější vítr převážně z jihozápadu, který vytvářel na hladině lehké, ale patrné vlnobití a ztěžoval soutěžícím jejich rychlý postup sedmi náročnými stanovišti do cíle. Trasa Slezské Harty 2019 zabrala každému týmu necelou hodinu.

HZS Moravskoslezského kraje, Územní odbor Bruntál, spolupracuje dlouhá léta při organizaci soutěže „Slezská Harta“ s Českou asociací hasičských důstojníků, Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže Bruntál. Jejich zástupci byli mezi rozhodčími na všech sedmi stanovištích.

Vedle tradičních disciplín - první pomoc na dvou stanovištích ve velkém stanu, jízda na raftu s pádly, hody záchranným kruh a pytlíkem na laně na cíl a technika jízdy (slalom, zajetí a couvání do vodní garáže) - musely čtyřčlenné týmy zachraňovat opatrně z vody i muže po pádu z lodi. Velké problémy dělala některým týmům i závěrečná disciplína, kdy hasiči-vodní záchranáři museli doplavat už bez nepromokavých oděvů, záchranných vest a přileb několik desítek metrů k raftu a dopravit odtud co nejrychleji na souš dvě tonoucí osoby v podobě dvou těžkých plastových barelů.

Soutěž byla i letos spolufinancována Evropskou unií v rámci programu „Bezpečné pohraničí“. Vznikla jako reakce na ničivé povodně v roce 1997. Po povodních v roce 2002 získala soutěž od generálního ředitelství HZS ČR kredit neoficiálního Mistrovství republiky posádek HZS ČR ve vodním záchranářství, což jen podtrhlo úroveň této soutěže.

            Námětem soutěže je poskytnutí první pomoci a záchrana osob z vodní hladiny a břehů, základní ošetření a transport pomocí motorového člunu. Tento námět vychází z osvědčeného modelu obdobných soutěží pořádaných ILS (International Life Saving) a VZS ČČK.

Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

1