False

Zlínský hasič Jan Haderka jako jediný Čech zazářil svým výkonem na hrách ve Španělsku

Sport/Kronika z akcí

29.09.2018
Zlínský hasič Jan Haderka jako jediný Čech zazářil svým výkonem na hrách ve Španělsku
 obr-1.jpg vlajka-cesko.jpg  kraj-zlin.png 
Neuvěřitelný výkon předvedl profesionální hasič Zlínského kraje, který jako jediný Čech závodil poslední týden v září na Evropských policejních a hasičských hrách ve španělském Algecíras a v okolí Gibraltaru. 

ViewImage-(6).jpg

Evropské policejní a hasičské hry se pořádají každé dva roky. Jejich tradice sahá do roku 2006. V roce 2016 se her zúčastnilo téměř pět tisíc hasičů a policistů z celé Evropy. V letošním roce pořadatelé připravili celkem šedesát možných sportovních disciplín a přihlásilo se více než tři tisíce závodníků z řad hasičů a policistů z celkem dvaceti sedmi zemí.

ViewImage-(1).jpg

Jan Haderka si vybral dvě soutěžní disciplíny, a to výběh do schodů a Ultimate Firefighter. Jako první absolvoval 23. září 2018 závod ve výběhu do schodů. Závod se běžel ve dvaceti patrové budově, která je postavena jako dvě vedle sebe stojící výškové budovy, propojené v každém patře spojovací chodbou. Závodníci měli při závodu na sobě kompletní hasičskou zásahovou výstroj s dýchacím přístrojem jako zátěž. Aby byla trať delší a zajímavější, v každém pátém patře závodníci proběhli spojovací chodbou do vedlejší budovy na druhé schodiště.

ViewImage-(5).jpg

Soutěž byla rozdělena do věkových kategorií.  Jan Haderka v kategorii do třiceti let s neuvěřitelným časem 3:14 získal zlatou medaili a v absolutním pořadí všech věkových kategorií s rozdílem dvou sekund skončil na nádherné druhé příčce.

ViewImage-(3).jpg

Po nabrání dalších sil dnes náš profesionální hasič opět ukázal svou vytrvalost a pevnou vůli v nejtěžší soutěžní disciplíně, kterou je bezesporu Ultimate Firefighter. Soutěž probíhala netradičně na hasičské stanici a oproti originálním pravidlům se na jednotlivých úsecích neběhalo do třetího patra cvičné věže, ale až do posledního šestého podlaží.

gks.jpg

Mezi obrovskou konkurencí náš jediný Čech v závodě absolutně všem vytřel zrak a ve své věkové kategorii do třiceti let získal další zlatou medaili. Jeho neskutečný časový výkon nepředčil ani nikdo z dalších soutěžících v ostatních věkových kategoriích. Jan Haderka se tak postavil i podruhé na zlatý stupínek jako absolutní vítěz s nejlepším výkonem této soutěžní disciplíny.
ViewImage-(12).jpg

inorma2.jpg
Ultimate Firefighter je modifikace TFA, která má svá přesná pravidla. Soutěží se v této disciplíně na Světových a Evropských policejních a hasičských hrách již více než třicet let. Soutěží se na čtyřech úsecích, které jsou kombinací TFA a FCC (Firefighter Combat Challenge). Úseky jsou kratší a dynamičtější než v TFA, ale doplněné o technické prvky typu zaseknutí sekery, šroubování hasičské armatury či vytažení vytahovacího žebříku o daný počet příček.
 
 Mnoho dalších informací naleznete na stránkách her: https://policeandfire.games  ^
 
Zdroj :
por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje
Foto: HZS Zlínského kraje
1