False

Hasičská fontána se stala kolektivním rekordmanem

Sport/Rekordy/Celostátní

09.06.2019 | Pelhřimov/Kraj Vysočina
Hasičská fontána se stala kolektivním rekordmanem

Největší vodní světelnou show, Hasičskou fontánu Praha, uspořádal Hasičský záchranný sbor společně se Spolkem Hasičské fontány u příležitosti oslav 100 let české státnosti dne 2. června 2018 v Praze. 

Celé velkolepé dílo se odehrálo na Rašínově a Hořejším nábřeží Vltavy a využity byly také Jiráskův a Palackého most. Zde se rozestoupilo 1 055 hasičů z 207 hasičských družstev z celé České republiky a vytvořilo za pomoci klasických motorových čerpadel, hadic a proudnic největší ručně ovládanou fontánu. Vodní proudy byly nasvíceny profesionální světelnou technikou, kterou tvořilo 102 světel. K rekordu bylo použito 455 hadic o celkové délce 7 km, kterými v průběhu rekordního pokusu proteklo 3 000 000 litrů vody. Choreograficky byla fontána zpracována na motivy české hymny, symfonické básně Vltava z cyklu Má vlast autora Bedřicha Smetany a Slovanského tance č. 15 Antonína Dvořáka.. Světový rekord, jehož generálním mediálním partnerem byla Česká televize, byl zapsán do České databanky rekordů.

Jako kolektivní rekordman roku 2018 byla Hasičská fontána zvolena a slavnostně vyhlášena v rámci Galavečera rekordů v Pelhřimově v sobotu 8. června 2019.

Slavnostní večer, který probíhal v Pelhřimově na Masarykově náměstí, doprovodil již 29. ročník festivalu Pelhřimov – město rekordů. V rámci sobotního večera mohli diváci obdivovat například obrovskou kráčející loutku s hlavou na úrovni střech okolních domů nebo ohňovou show. K dobré náladě zahráli a zazpívali Míša Rotterová a 3S Revival Banda s hity skupiny Tři sestry.

Více o festivalu:

https://www.dobryden.cz/udalosti/festival-pelhrimov-mesto-rekordu/

Dokument české televize o Hasičské fontáně:

https://www.hzscr.cz/clanek/vzpominka-na-hasicskou-fontanu-v-rijnovem-programu-ct.aspx

pplk. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cr
Zdroj: HZS Úvodní strana
 

1