False

Hornický kahan se stěhoval do Nového Jičína

Sport/Výsledky soutěží/Celostátní

24.06.2019 | Nový Jičín/Moravskoslezský kraj
Hornický kahan se stěhoval do Nového Jičína

            Tým Územního odboru HZS Moravskoslezského kraje Nový Jičín je letošním vítězem tradiční soutěže v požárním útoku denních směn, známé pod názvem Memoriál Alice Vojtovičové. Konal se po osmi letech opět v tradičním areálu Loděnice v Děhylově, a to za příjemného letního počasí po příjemných večerních srážkách. Nový Jičín si po letech odvezl domů putovní hornický kahan (loni vyhrál Přerov, který se letos vytáhl originální skřítkovskou garderobou).

            Do soutěže se letos přihlásilo 14 týmů, z toho dva z HZS Olomouckého kraje – tradičně Přerov (vítěz ročníků 2007, 2009, 2014 a 2018) a Olomouc. Ta opět zvolila námořnický úbor.

            Tajná disciplína byla podle mě za poslední roky jednoznačně nejzajímavější. Vybraný jedinec z každého týmu se na poslední chvíli domníval, že půjde o rychlost pití nealkoholického nápoje na čas, ale jen do té doby, než byly přineseny speciální dřevěné „šibenice“, opatřené provázky s kroužky na manipulaci s dřevěnou destičkou s dírou pro plastový kelímek uprostřed. Tu musel každý soutěžící vyvažovat prsty (třeba jako u loutek), aby se vůbec napil.

            Někteří pijani zvládli úkol rychle a bez pobryndání, někteří zase zalévali loděnický trávník. Zodpovědně se k tomuto úkolu postavil například Tonda Ušela z týmu Brunteles (viz video a fotky). Dřevěná konstrukce je k zapůjčení na stanici HZS MSK v Hlučíně…

            Do požárního útoku nastupovaly týmy od nejlepšího – podle zvládnutí tajné disciplíny: 1. Nový Jičín, 2. Frýdek-Místek, 3. Olomouc, 4. OO KŘ, 5. Tým snů- ředitelé atd. Startovat na začátku bylo výhodou – mj. suchý podklad…

            V požárním útoku byli nejlepší „železničáři“, tedy HZS SŽDC Ostrava, a to časem hluboko pod 30 sekund (28,33), druhá byla Škola Frýdek-Místek, třetí Karviná, oba týmy časem lehce nad 30 sekund. Celkově první Nový Jičín zaběhl a vystříkal v požárním útoku pátý nejlepší čas (34,80).

            Celkové pořadí v soutěži denních směn se pak zjistilo podle součtu umístění v obou částech (pití pomocí šibenice a požární útok). Za Novým Jičínem s 6 body (1+5) skončila Škola FM (7+2), třetí byla Karviná (8+3). Tým snů letos až dvanáctý (5+14).

            Tradiční utkání v nedávné minulosti až dvou desítek týmů, které vytvářejí hlavně příslušníci denních směn krajského ředitelství a územních odborů HZS MSK, ale také několik hostujících týmů, se koná již od roku 1985. Nejčastěji na Loděnici, posledních osm ročníků ale v areálu „Mlýna u vodníka Slámy“ v Háji ve Slezsku.

            Od roku 1996 dostal závod jméno Alice Vojtovičové, která předtím zemřela při výkonu zaměstnání pro ostravský hasičský sbor. Podle kovových štítků s vítězi na podstavci putovního hornického kahanu jsme zjistili, že se kvůli různým potížím nekonaly od roku 1985 pouze dva ročníky (letošní by tedy měl být XXXII.)
Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

1