False

Ostravští hasiči druzí na šampionátu záchranných týmů na Pastvinách

Sport/Výsledky soutěží/Celostátní

11.09.2018
Ostravští hasiči druzí na šampionátu záchranných týmů na Pastvinách

sport-pohar.jpgKrásné druhé místo získal pětičlenný tým profesionálních hasičů ze stanice Hasičského záchranného sboru (HZS) MS kraje Ostrava-Fifejdy na Mistrovství ČR záchranných týmů složek integrovaného záchranného systému – záchrana na vodě. Šampionát se konal o víkendu 7.-8.9.2018 tradičně na přehradní nádrži Pastviny v podhůří Orlických hor (Pardubický kraj).


viter-(1).jpg
 

Prvenství z loňského roku obhájilo družstvo HZS Cheb, a odvezlo si tak zlatý pohár, třetí místo patří družstvu HZS Žamberk. Stříbrný ostravský tým měl složení: Tomáš Čáp, Daniel Vyvlečka, Jiří Friedel, Václav Tyleček a Tomáš Kudla.

ff-(1).jpg

Mistrovství ČR záchranných týmů se účastnilo 12 družstev: HZS Cheb, HZS Ostrava-Fifejdy, HZS Přerov, HZS Chrudim a Svitavy, dva týmy z Polska (KM PSP w Jelenie Górze, PSP Opole), Policie ČR Žamberk, Policie ČR SPJ Frýdek-Místek, VZS Náchod a domácí družstva z HZS Ústí nad Orlicí a Žamberku.

rew-(1).jpg

Soutěž na Pastvinách nese podobnou strukturu jako dlouholetá soutěž ve vodním záchranářství složek IZS na Slezské Hartě. Mezi hlavní prvky tak patřila záchrana z vody, záchrana ze břehu, první pomoc, resuscitace a také ovládání a manévrování se záchranným plavidlem.

qw-(1).jpg

Každý tým měl za úkol nejprve projet na vodní hladině člunem slalom, který byl sestaven ze čtyř bójek v řadě za sebou. Po projetí slalomu musel člun zacouvat do kotviště. Na druhém stanovišti byla záchrana postižené osoby z břehu.

q-(1).jpg

  Třetí stanoviště bylo opět zaměřeno na záchranu osoby, tentokrát z vody. Osoba měla poraněnou páteř. Záchrana a naložení postiženého do člunu musela být provedena šetrně a s maximální ohleduplností. A s pomůckami na fixaci páteře, které muselo mít každé družstvo ve výbavě.

qqqqqq-(1).jpg

Na čtvrtém stanovišti museli soutěžící předvést ovládání záchranného plavidla (raftu). Každý tým musel také provést kardiopulmonální resuscitaci (metoda, jejíž pomocí oddalujeme klinickou smrt a zamezujeme nevratným poškozením životně důležitých orgánů).

ww-(1).jpg

 Do kardiopulmonální resuscitace řadíme nepřímou srdeční masáž a plicní ventilaci). Všechny týmy řešily stejnou situaci: postižený byl v bezvědomí, nedýchal, neměl srdeční akci, nekrvácel, bez úrazu a po tonutí. Na posledním stanovišti bylo simulováno ošetření postiženého a následný transport ke stanovišti zdravotnické záchranné služby. Poranění vypadala jako skutečná a vytvářel je maskér z ČČK z Ústí nad Orlicí.

www-(1).jpg

Během závodu se jednotlivým týmům měřil čas, sledována byla odbornost zásahu a za nesplnění úkolů se udělovaly trestné body

 

Zdroj:

Petr Kůdela, tiskový mluvčí - HZS Moravskoslezského kraje

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

FOTOGALERIE

wwww-(1).jpg
1