Jak bezpečně grilovat

Žhavé aktuality/Oznámení

15.06.2018
Jak bezpečně grilovat

gril3.jpg
Grilovací sezóna už je v plném proudu a v souvislosti s ní je dobré připomenout si několik základních zásad a doporučení. 

gril2.jpgProstudujte a dodržujte návod výrobce

Před zahájením grilování důkladně prostudujte návod výrobce k použití grilu a držte se jej. Rozhodně se nesnažte gril podomácku vylepšit nebo zmodernizovat. Většinou tato snaha končí fiaskem, v nejhorších případech požárem a popáleninami.

gril2.jpgPro grilování vyberte vhodné místo

Gril by měl být za všech okolností stabilní. Nejvhodnější je tedy pevné místo s rovným povrchem. Gril by také měl být dostatečně vzdálený od všech hořlavých předmětů.

gril2.jpgPozor na malé děti a domácí mazlíčky

Do blízkosti grilu v žádném případě nepatří. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě.

gril2.jpgObrňte se trpělivostí

Někdy se stane, že oheň v grilu ne a ne chytit. Raději než použitím vysoce hořlavých látek (benzín, nafta atd.) se obrňte dávkou trpělivosti a oheň se snažte rozdělat podpalovačem k tomuto účelu určeným. Při použití vysoce hořlavé látky vystavujete sebe a lidi v okolí zbytečnému riziku. Pamatujte, že při použití vysoce hořlavých látek snadno může dojít k tomu, že vám rázem vyšlehne vysoký plamen a popálí vás.

gril2.jpgZvolte vhodný oděv

Při grilování bychom měli volit i vhodný oděv, nejlépe grilovací zástěru. V žádném případě by se nemělo jednat o oděv z hořlavých materiálů. Velký pozor si také dávejte na volné a dlouhé rukávy.

gril2.jpgZastavte se, lehněte si a kutálejte se

Dojde-li k té nešťastné události, že na vás začne hořet oděv, potom v žádném případě neutíkejte. Nemáte-li po ruce dostatečnou zásobu hasební látky, pak si lehněte na zem a kutálejte se do té doby, než na vás plameny zcela neuhasnou. K hašení je vhodné použít také deku nebo jinou textilii, nesmí se však jednat o textilii z umělých vláken.

gril2.jpgNepodceňujte ukončení grilování

Po ukončení grilování se přesvědčte, že jste gril náležitě vypnuli a zabezpečili. Rozžhavené uhlíky z grilu nechte vychladnout a pak je bezpečně uložte do plechové nádoby či popelnice.
 

Zdroj : kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí Kraj Vysočina