Hasičský tip: Gurmánský burger jinak
Recept, který si zamilujete. Arepa s vláčným šťavnatým trhaným kuřecím masem, rozpuštěným čedarem, plátky avokáda a domácí ohnivá papriková omáčka je moderní street food pro gurmány.
07.09.2025 | Česká republika
Latinskoamerická kuchyně se v posledních letech těší oblibě i u nás a není divu. Spojuje v sobě jednoduchost, intenzivní chutě i svěžest. Typickým zástupcem je arepa – kukuřičná placka, která slouží jako přirozená „burgerová kapsa“ pro nejrůznější náplně.
Tentokrát jsme pro vás připravili recept inspirovaný venezuelskou klasikou, kde hlavní roli hraje trhané kuřecí maso, rozteklý čedar, plátky avokáda a pikantní ohnivá papriková omáčka, která dodá jídlu nezaměnitelný charakter.
Suroviny (na 4 porce):
Na arepy:
200 g předvařené bílé kukuřičné mouky (např. Harina PAN)
200 ml perlivé vody
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky soli
½ lžičky sušeného oregana
čerstvě mletý pepř
Na trhané kuřecí:
2 kuřecí prsa
1 cibule (nadrobno)
1 barevná paprika
olivový olej
sladká a pálivá paprika, pepř, sůl
Na pikantní ohnivou paprikovou omáčku:
2 červené papriky
1 stroužek česneku
1–2 feferonky
3 lžíce olivového oleje
sušená a uzená paprika
oregano, sůl, pepř
Na dokončení:
4 plátky čedaru
1 zralé avokádo
Postup krok za krokem:
Těsto na arepy:
Smíchejte všechny suroviny a vytvořte vláčné těsto. Nechte 30 minut odpočinout v lednici. Poté rozdělte na čtyři díly a vytvarujte silnější placky.
Příprava kuřete:
Na pánvi orestujte cibuli, přidejte papriku a okořeněné maso. Duste pod pokličkou do měkka. Maso natrhejte na vlákna a vraťte do směsi.
Pikantní ohnivá papriková omáčka:
Papriky opečte do změknutí, oloupejte a zbavte semínek. Spolu s feferonkami, česnekem, olejem a kořením rozmixujte dohladka. Nechte vychladit.
Pečení arep:
Placky opečte na pánvi z obou stran nebo upečte v troubě při 200 °C. Můžete dopéct pod grilem pro křupavou kůrku.
Plnění:
Arepy rozřízněte jako kapsu, naplňte kuřetem, vložte plátek sýra a plátky avokáda. Podávejte s vychlazenou pikantní ohnivou paprikovou omáčkou.
_________________________________________
Tip na závěr:
Pikantní ohnivou paprikovou omáčku uchovávejte v lednici – vydrží až 5 dní. Skvěle se hodí i k pečené zelenině, bramborám nebo grilovanému masu.
Autor článku: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ
Zdroj článku: redakce HASIČI.CZ
Autor fotografií: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ