Jehněčí kolínko s liškovou omáčkou, široké nudle

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

19.07.2025 | Česká republika

Voňavé jehněčí maso, delikátní lišková omáčka a domácí široké nudle. Tato specialita patří na slavnostní stůl, ale potěší i při víkendovém vaření. Naučte se ji připravit krok za krokem.


REKLAMA
REKLAMA

Jehněčí kolínko v hlavní roli

 
Jehněčí kolínko je maso, které si zaslouží respekt. Díky dlouhému pečení se rozpadá na vidličce a jeho chuť je jemná, přesto výrazná. Správnou přípravou dosáhnete efektu, kdy maso doslova odpadává od kosti a každé sousto se rozplývá v ústech.
 

Aromatické bylinky a základ chuti

 
K úspěchu receptu přispívají nejen kvalitní suroviny, ale i postup, který dodá masu hloubku a výraz. Základem je správně opečené maso, aromatická šalotka, česnek a vývar, který propojí všechny chutě.

 

Suroviny na jehněčí kolínka (4 porce):

 
4 přední jehněčí kolínka
několik větviček čerstvého rozmarýnu a tymiánu
2–3 lžíce slunečnicového oleje
400 g šalotky
3 stroužky česneku
300 ml vývaru (ideálně jehněčí nebo hovězí)
sůl, čerstvě mletý pepř
 

Postup přípravy kolínek:


Jehněčí kolínka nejprve osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran do zlatavé barvy. Opečené maso odložíme stranou. Do výpeku přidáme na drobno nakrájenou šalotku a česnek, a vše restujeme, dokud cibulka nezměkne a nezesklovatí. Poté vrátíme maso zpět do pekáče, zalijeme vývarem, přidáme větvičky rozmarýnu a tymiánu. Přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 2,5 až 3 hodiny, dokud maso není měkké a šťavnaté.

 

Lišková omáčka – zlatý hřeb pokrmu

 
Lišky mají jemnou a přitom plnou chuť, která perfektně ladí s jehněčím masem. Omáčka z nich je delikátní, krémová a neuvěřitelně voňavá.
 

Suroviny na liškovou omáčku:

 
200 g čerstvých lišek
1 lžíce másla
1 šalotka (jemně nasekaná)
1 stroužek česneku
200 ml smetany ke šlehání
sůl, bílý pepř
pár kapek citronové šťávy
 

Postup přípravy omáčky:

 
Na másle orestujeme šalotku, přidáme očištěné a pokrájené lišky, osolíme a opepříme. Restujeme několik minut, dokud houby nezměknou. Přidáme utřený česnek, krátce promícháme a zalijeme smetanou. Necháme lehce provařit do zhoustnutí. Nakonec zakápneme citronovou šťávou pro svěží akcent.
 

Široké nudle jako dokonalá příloha

 
Jako příloha se hodí široké nudle, které krásně absorbují omáčku i šťávu z masa. Nejlepší jsou domácí, ale i kvalitní sušené z obchodu dobře poslouží. Nudle vaříme v osolené vodě podle návodu, scedíme a promícháme s trochou másla.
________________________________________


Dokonalý nedělní oběd nebo sváteční večeře

 
Jehněčí kolínko s liškovou omáčkou a širokými nudlemi je recept, který potěší milovníky klasiky i moderní gastronomie. V každém soustu se snoubí poctivá chuť, vůně bylinek a krémová textura omáčky. Servírujte s červeným vínem nebo domácí limonádou a vychutnejte si slavnostní zážitek u vlastního stolu.

 

Tip na závěr:

Pokud vám zůstane omáčka, uchovejte ji – skvěle se hodí k těstovinám, bramborám nebo jen tak s křupavým chlebem.
________________________________________

Tento recept je ideální pro letní sezónu, kdy jsou lišky čerstvé a chuť bylinek nejvýraznější. Připravte si tuto specialitu doma a přeneste se chutí na venkovský dvorek s vůní rozmarýnu a tymiánu.

Autor: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ, Jaroslav Sapík
Zdroj:  Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová
Zdroj foto:  
Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová
Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová
1
Sdílejte