Jehněčí kolínko v hlavní roli
Jehněčí kolínko je maso, které si zaslouží respekt. Díky dlouhému pečení se rozpadá na vidličce a jeho chuť je jemná, přesto výrazná. Správnou přípravou dosáhnete efektu, kdy maso doslova odpadává od kosti a každé sousto se rozplývá v ústech.
Aromatické bylinky a základ chuti
K úspěchu receptu přispívají nejen kvalitní suroviny, ale i postup, který dodá masu hloubku a výraz. Základem je správně opečené maso, aromatická šalotka, česnek a vývar, který propojí všechny chutě.
Suroviny na jehněčí kolínka (4 porce):
• 4 přední jehněčí kolínka
• několik větviček čerstvého rozmarýnu a tymiánu
• 2–3 lžíce slunečnicového oleje
• 400 g šalotky
• 3 stroužky česneku
• 300 ml vývaru (ideálně jehněčí nebo hovězí)
• sůl, čerstvě mletý pepř
Postup přípravy kolínek:
Jehněčí kolínka nejprve osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran do zlatavé barvy. Opečené maso odložíme stranou. Do výpeku přidáme na drobno nakrájenou šalotku a česnek, a vše restujeme, dokud cibulka nezměkne a nezesklovatí. Poté vrátíme maso zpět do pekáče, zalijeme vývarem, přidáme větvičky rozmarýnu a tymiánu. Přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 2,5 až 3 hodiny, dokud maso není měkké a šťavnaté.
Lišková omáčka – zlatý hřeb pokrmu
Lišky mají jemnou a přitom plnou chuť, která perfektně ladí s jehněčím masem. Omáčka z nich je delikátní, krémová a neuvěřitelně voňavá.
Suroviny na liškovou omáčku:
• 200 g čerstvých lišek
• 1 lžíce másla
• 1 šalotka (jemně nasekaná)
• 1 stroužek česneku
• 200 ml smetany ke šlehání
• sůl, bílý pepř
• pár kapek citronové šťávy
Postup přípravy omáčky:
Na másle orestujeme šalotku, přidáme očištěné a pokrájené lišky, osolíme a opepříme. Restujeme několik minut, dokud houby nezměknou. Přidáme utřený česnek, krátce promícháme a zalijeme smetanou. Necháme lehce provařit do zhoustnutí. Nakonec zakápneme citronovou šťávou pro svěží akcent.
Široké nudle jako dokonalá příloha
Jako příloha se hodí široké nudle, které krásně absorbují omáčku i šťávu z masa. Nejlepší jsou domácí, ale i kvalitní sušené z obchodu dobře poslouží. Nudle vaříme v osolené vodě podle návodu, scedíme a promícháme s trochou másla.
________________________________________
Dokonalý nedělní oběd nebo sváteční večeře
Jehněčí kolínko s liškovou omáčkou a širokými nudlemi je recept, který potěší milovníky klasiky i moderní gastronomie. V každém soustu se snoubí poctivá chuť, vůně bylinek a krémová textura omáčky. Servírujte s červeným vínem nebo domácí limonádou a vychutnejte si slavnostní zážitek u vlastního stolu.
Tip na závěr:
Pokud vám zůstane omáčka, uchovejte ji – skvěle se hodí k těstovinám, bramborám nebo jen tak s křupavým chlebem.
________________________________________
Tento recept je ideální pro letní sezónu, kdy jsou lišky čerstvé a chuť bylinek nejvýraznější. Připravte si tuto specialitu doma a přeneste se chutí na venkovský dvorek s vůní rozmarýnu a tymiánu.
Autor: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ, Jaroslav Sapík
Zdroj: Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová
Zdroj foto: Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová