Malinové sufle

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

14.07.2025 | Česká republika

Lehké, nadýchané a neodolatelně ovocné – malinové suflé podle šéfkuchaře zaujme na první ochutnání. Zvládnete ho i doma, stačí pár kvalitních surovin a špetka trpělivosti.


REKLAMA
REKLAMA

Dezert, který okouzlí každého hosta

 
Když se řekne suflé, mnohým se vybaví luxusní francouzská kuchyně a složité cukrářské techniky. Pravda je ale mnohem jednodušší. Díky malinám a kapce vaječného koňaku vzniká lehký, osvěžující a zároveň sofistikovaný dezert, který se ideálně hodí na letní oslavy i slavnostní večeře. Recept od zkušeného kuchaře vás krok za krokem provede přípravou této delikatesy.
________________________________________
 

Čím začít? Kvalitní suroviny jsou základ

 
Aby suflé opravdu vyniklo, vybírejte zralé, sladké maliny – čerstvé nebo mražené. Vaječný koňak dodá dezertu hloubku a šlehačka se postará o hladkou, krémovou konzistenci. Nešetřete ani na cukru – ten hraje důležitou roli nejen v chuti, ale i v textuře samotné pěny.
________________________________________


Suroviny na 10 formiček

 
300 g malinového pyré
250 g cukru krupice
5 bílků
4 lžíce vody
400 ml smetany ke šlehání
4 dl vaječného koňaku
________________________________________


Postup, který zvládnete bez stresu


1. Připravíme cukrový rozvar

Do malého hrnce nasypeme cukr, přidáme vodu a svaříme na cukrový rozvar – tedy sirup, který při kapce do vody tvoří měkkou kuličku.


2. Vyšleháme sníh 

Z bílků vyšleháme pevný sníh. Jakmile je hotový, pomalu přiléváme horký rozvar a dál šleháme, dokud směs úplně nevychladne.


3. Ušleháme šlehačku

Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně ji vmícháme do vychladlých bílků. Vznikne nadýchaný krém, který tvoří základ dezertu.


4. Přidáme malinové pyré

Do směsi přilijeme malinové pyré a důkladně promícháme, až získáme rovnoměrně zbarvenou malinovou pěnu.


5. Plníme formičky

Připravenou hmotu rozdělíme do formiček – maximálně do dvou třetin. Lžící vytvoříme uprostřed důlek a formičky dáme do mrazáku ztuhnout.


6. Vaječný koňak jako překvapení uvnitř

Do zatuhlého důlku nalijeme vaječný koňak a dolijeme další vrstvu malinové pěny tak, aby byl koňak ukrytý uvnitř.


7. Dekorace a servírování 

Před podáváním ozdobíme každé suflé ušlehanou šlehačkou, čerstvou malinou a lístkem máty.
________________________________________


Tipy od profíků

 
Před šleháním bílků si pečlivě odmastěte metly a mísu – i malá stopa tuku může zhatit výsledek.
Mražené formičky stačí nechat 5–10 minut při pokojové teplotě, než suflé podáte.
Pokud nechcete použít alkohol, můžete vaječný koňak nahradit malinovým likérem bez alkoholu nebo ochucenou šťávou.
________________________________________


Doba přípravy 

 
Časová náročnost: přibližně 40 minut
________________________________________


Lahodná odměna, která stojí za to

 
Malinové suflé je důkazem, že i složitě vypadající dezert může být poměrně jednoduchý, když víte, jak na to. Navíc se jedná o efektní sladkou tečku, kterou ocení každý gurmán. Je nadýchané, ovocné a skrývá uvnitř krémové překvapení – ideální kombinace pro letní dny i slavnostní příležitosti.
________________________________________

Chutnalo vám? Sdílejte recept s přáteli, inspirujte ostatní a pusťte se do domácího cukraření s radostí.

Autor: Desi Eccleston redakce HASIČI.CZ, Jaroslav Sapík
Zdroj:  Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová
Zdroj foto:  
Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová
 
Jaroslav Sapík a Marcel Sapílová
1
Sdílejte