Poctivá česká klasika v moderním kabátu
Ladův kotlet s kostí, nadívaný voňavým kysaným zelím a slaninou, není jen obyčejným masovým pokrmem. Je to návrat k tradici, která voní dřevem, sádlem a trpělivostí. Přestože jméno „Ladův kotlet“ může evokovat dávné časy a idylické obrazy venkova, tato verze zaujme i dnešního gurmána svou vyváženou chutí a moderní úpravou. Ať už chystáte slavnostní nedělní oběd nebo hledáte inspiraci pro výjimečný recept, tenhle pokrm rozhodně stojí za pozornost.
Výběr masa a příprava jsou klíčem
Základem jsou kvalitní vepřové kotlety s kostí, ideálně od lokálního řezníka. Kost dodá masu při pečení šťavnatost a intenzivní chuť. Důležitý je také dostatečně hluboký řez pro plnění – kotleta musí pojmout náplň, ale zároveň zůstat pevná a kompaktní.
Suroviny na 4 porce
•
4 ks vepřové kotlety s kostí (cca 200 g každá) 200 g kysaného zelí
• 100 g slaniny
• 2 cibule
• 3 stroužky česneku
• 2 dl silného vývaru
• 1 lžička kmínu
• 1 lžička sladké papriky
• sůl, pepř
• trocha cukru
• olej
• sádlo na opečení
Postup krok za krokem
Plnění a příprava masa
Kysané zelí smícháme s polovinou jemně nasekané cibule a nakrájenou slaninou. Dochutíme kmínem, solí, pepřem a špetkou cukru. Přidáme dvě lžíce oleje a směs dobře promícháme. Kotlety podélně prořízneme směrem ke kosti, čímž vznikne kapsa. Do každé vložíme plátek slaniny a připravenou zelnou směs. Kapsu uzavřeme párátkem nebo jehlou.
Na pánvi rozehřejeme sádlo a kotlety zprudka opečeme z obou stran. Opečené maso posypeme sladkou paprikou a dáme stranou.
Šťáva, která dává smysl
V pekáčku nebo vyšší pánvi na tuku zesklovatíme druhou polovinu cibule. Přidáme plátky česneku, okořeníme kmínem a pepřem. Zalijeme silným vývarem a promícháme. Do tohoto základu vložíme opečené kotlety. Zakryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 30 minut. Poté odklopíme, snížíme teplotu na 90 °C a dopékáme ještě asi 20 minut.
Maso vyjmeme, výpek přecedíme a propasírujeme. Výsledkem je jemná, přitom intenzivní cibulovo-česneková šťáva s výraznou chutí masa.
Co k tomu? Knedlík, nebo pečené brambory
K plněným kotletám nejlépe ladí klasický bramborový nebo chlupatý knedlík, posypaný dozlatova osmaženou cibulkou. Pokud chcete pokrm odlehčit, můžete sáhnout po pečených bramborách s rozmarýn
Plněný kotlet, který potěší každého
Ladův kotlet plněný zelnou směsí a zalitý voňavou cibulovo-česnekovou šťávou není jen jídlo. Je to kulinářský zážitek, který potěší milovníky tradiční kuchyně i ty, kdo hledají nové inspirace. Nechte se unést chutěmi, které mají hloubku, a připravte si tuto poctivou dobrotu ještě dnes.
__________________________________
Tip na závěr
Při přípravě se nebojte šťávu dochutit i lžící dijonské hořčice nebo kapkou bílého vína – získá tak jemný kontrast k zelí a slanině. Pokud zbyde, druhý den chutná maso i studené jako výtečný oběd do práce.