False

Hasiči Moravskoslezského kraje šestí ve zdravotnické soutěži v Tišnově

Sport/Kronika z akcí

14.10.2018
Hasiči Moravskoslezského kraje šestí ve zdravotnické soutěži v Tišnově
prvni-pomoc2.jpgČtyřčlenný tým Moravskoslezského kraje, složený z ostravských profesionálních hasičů HZS MSK (velitel - Jan Štorkán, zdravotník - Tomáš Čáp, hasiči - Tomáš Monsport a Michal Gavlas), se ve čtvrtek 11.10.2018 zúčastnil 3. ročníku republikové soutěže v poskytování první pomoci v Tišnově (okres Brno-venkov). Ze 14 závodních týmů, zastupujících každý kraj, obsadili Ostravané pěkné šesté místo. V závěru ještě měli výsadu jako první řešit bombu na diskotéce. Zvítězil tým Olomouckého kraje.
 
ViewImage-(10).jpg
 
Tato soutěž se zaměřuje na poskytování první pomoci profesionálními hasiči. Soutěž se skládala z 14 stanovišť, které byly rozmístěny ve městě Tišnově a jeho pětikilometrovém okolí. Každý úkol měl 3 části hodnocení - Poskytnutí první pomoci - Taktická část - Bezpečnost. Pro každé stanoviště byla stanovena celková doba i s dojezdem jedna hodina. Náročnost této soutěže rostla díky neustálému nasazení po celou dobu soutěže.
 
ViewImage-(11).jpg

První úkol začal předáním výjezdového lístku na stanoviště. Jednotka hasičů řešila na místě situace, s kterými se setkává v běžné praxi. Díky figurantům a maskérům byly situace zcela reálné - od zlomenin nohou, přes trauma poraněných až po komunikaci s pacienty. Po 14 hodinách usilovné práce na stanovištích se všechny jednotky vrátily na základní bod.

ViewImage-(7)d-(1).jpg ViewImage-(12).jpg

Soutěž byla ukončena ve 23:30 hodin, ale to ještě nebylo vše. Následně byl všem velitelům předán 15. výjezdový list. Tento úkol byl pro všechny týmy stejný - Výbuch bomby na diskotéce. Vedoucí soutěže vybral velitele zásahu pro tento úkol - velitele týmu Moravskoslezského kraje. Jednotky následně vyrazily všechny v koloně na místo události. Úkol byl podle slov Jana Štorkána velmi náročný - na místě bylo 90 figurantů. Jednotky společně třídily zraněné pomocí systému S.T.A.R.T a následně je ošetřovaly. Tento poslední „noční“ úkol trval 2 hodiny.
 
Zdroj:
Petr Kůdela, tiskový mluvčí - HZS Moravskoslezského kraje
Foto: HZS Moravskoslezského kraje
1