False

Patnáctý ročník Přeboru HZS ČR v lezení

Sport/Kronika z akcí

15.11.2017
Patnáctý ročník Přeboru HZS ČR v lezení

Patnáctý ročník Přeboru HZS ČR v lezení na obtížnost se uskutečnil dne 11. listopadu 2017 na umělé lezecké stěně v Chocni. V tělocvičně ZŠ Svatopluka Čecha se nachází umělá lezecká stěna pod patronaci horoklubu Choceň, kde se každoročně koná mnoho lezeckých závodů.  Na Přebor se v daném termínu přihlásilo 28 lezců z HZS ČR a HZSP. Přebor s podporou GŘ HZS ČR zorganizoval HZS Pardubického kraje ve spolupráci s Hasičským sportovním klubem Ústí n. Orlicí  a Horolezeckým klubem Choceň.
ViewImage-aspx.jpg

Přebor slavnostně zahájili kpt. Ing. František Los, referent oddělení jednotek PO, odboru IZS a výkonu služby GŘ HZS ČR a mjr. Mgr. Karel Formánek, oddělení IZS a služeb HZS Pardubického kraje.

Po zkušenostech ze 14. ročníku Přeboru, který v roce 2016 proběhl na Hudy stěně v Ústí nad Labem, nechali organizátoři připravit tři kvalifikační cesty obtížnosti 6b, 7a+, a 7c, a finálovou cestu klasifikace 8a+. Každý lezec tak musel projít všechny tři kvalifikační cesty a poté se vyhodnotily výsledky jednotlivých lezců a nejlepších deset postupovalo do finálové části. Jednotlivé cesty byly opravdu náročné, ale velmi zajímavě postavené o což se postarali světoznámí lezci z Chocně, bratři Stráníkové.

Výkony některých příslušníků HZS ČR byly opravdu vynikající! Od první chvíle bylo patrné, že o nejvyšší příčky se utkají tři borci, Ondřej Ďoubal z HZS Moravskoslezského kraje, Roman Popík z Kraje Vysočina a Mgr. Petr Urbanovský z Olomouckého kraje, kteří na všech kvalifikačních cestách byli přece jen o několik chytů lepší než ostatní. Hlavně Ondra Ďoubal dosáhl TOP na první i druhé kvalifikační cestě, na třetí mu chyběl pouze krok. Finále pak bylo velmi napínavé a zamíchalo pořadím po kvalifikaci. Velice dobře se v těžké cestě pohyboval Roman Popík, ale na suveréna Ondru Ďoubala to nestačilo.

Kromě vysokých sportovních výkonů se 15. ročník Přeboru vyznačoval hlavně kamarádským duchem. Každý závodník, bez ohledu na krajskou příslušnost, měl podporu od soupeřů i publika.

Díky dobře postaveným cestám, kvalitě rozhodčích, organizace, zázemí pro závodníky i hosty a v neposlední řadě i díky podpoře partnerů, byl 15.ročník Přeboru HZS ČR v lezení na obtížnost, velmi kvalitním závodem HZS ČR. Všem partnerům tímto děkujeme za jejich podporu.


 

Zdroj:

Vendula Horáková, tisková mluvčí – HZS Pardubického kraje

Foto: HZS Pardubického kraje

 

1