False

Reprezentační družstvo HZS Jihočeského kraje v požárním sportu v roce 2018

Sport/Kronika z akcí

03.10.2018
Reprezentační družstvo HZS Jihočeského kraje v požárním sportu v roce 2018

sport3.jpgPožární sport je jedno z nejrozšířenějších sportovních odvětví v celé České republice. Zabývají se jím družstva nejen profesionálních hasičů, ale i mužů, žen i dětí téměř v každém sboru dobrovolných hasičů a celoročně se pořádají různé soutěže, závody a mistrovství v tomto sportu s velkou tradicí. U hasičů profesionálních je požární sport sportem číslo jedna a vypovídá o fyzické kondici a připravenosti příslušníků HZS ČR.
 

qq-(1).jpg

Požární sport slouží jako příprava fyzické zdatnosti pro příslušníky HZS ČR a skládá se ze čtyř disciplín: výstupu do 4. podlaží cvičné věže, běhu na 100 metrů s překážkami, štafety 4 x 100 metrů s překážkami a královské disciplíny požárního útoku.

Jak se připravovalo jihočeské družstvo?

Příprava reprezentace HZS Jihočeského kraje na sezonu 2018 a zejména na srpnové Mistrovství HZS ČR v Liberci začala již v zimním období, a to konkrétně 4. ledna 2018. Může se zdát, že začátek přípravy byl předčasný. Ale vzhledem k tomu, že výsledky posledních let nebyly příliš uspokojivé, nechtěli jak závodníci, tak především trenér a vedoucí družstva ponechat nic náhodě.

qqqq-(1).jpg

Družstvo tvoří jindřichohradečtí nprap. Radim Švehla, pprap. Stanislav Šmíd, pprap. Pavel Janů, nstržm. Michal Doktor, nstržm. Marek Šenkýř, nstržm. Jan Kučera a nstržm. Jaroslav Poukar. Tým doplňují ppor. Jan Ježek a nstržm. David Hájek z českobudějovické stanice a nstržm. Ivan Pěnča ze stanice ve Strakonicích. Trenérem družstva je bývalý vynikající závodník ppor. Martin Hrádek, vedoucí družstva jsou sportovně i trenérsky velezkušení ředitel územního odboru Jindřichův Hradec plk. Lukáš Janko a nprap. Libor Vondráček. 

Jelikož většinu družstva tvoří závodníci a realizační tým z územního odboru Jindřichův Hradec, odehrávala se většina tréninků právě na jindřichohradecké stanici, kde sportovci trénují výstup do 4. podlaží cvičené věže. Atletickou přípravu, běh na 100 metrů s překážkami, štafetu a útok závodníci trénovali na atletickém stadionu Vajgar v Jindřichově Hradci.

V přípravném zimním období, tedy od ledna do dubna, závodníci trénovali individuálně v rámci směny, dvakrát za měsíc pak proběhlo společné soustředění v tělocvičně na stanici v Písku nebo na stanici a atletickém stadionu v Jindřichově Hradci.

V květnu pak začíná několikaměsíční pro závodníky velmi oblíbené období, a to období závodů. Družstvo HZS Jihočeského kraje se zúčastnilo 15 mítinků po celé České republice včetně již zmiňovaného Mistrovství HZS ČR v Liberci.


qqq-(1).jpg
Jakých závodů se Jihočeši zúčastnili?

3. 5. 2018                           Karlovy Vary

17. 5. 2018                         Plzeň - Velká cena ČR v požárním útoku

18. 5. 2018                         Plzeň – Memoriál Kružíka

23. 5. 2018                         Ústí nad Orlicí

29. 5. 2018                         Jindřichův Hradec - Jihočeská liga HZS

2. 6. 2018                           Krchleby

7. 6. 2018                           Dneboh  -  Velká cena ČR v požárním útoku

8. 6. 2018                           České Budějovice - Memoriál plk. Ing. Blažka

15. 6. 2018                         Písek - Krajská soutěž v požárním sportu družstev HZS JčK

15. 8. 2018                         Odolena Voda -  Velká cena ČR v požárním útoku

16. 8. 2018                         Hradec Králové

23. 8. – 26. 8. 2018           Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR - Liberec

13. 9. 2018                         Petrovice -  Velká cena ČR v požárním útoku

21. 9. 2018                         Brno  - Pohár Vysočiny

26. 9. 2018                        Milevsko - Jihočeská liga HZS

Velký jihočeský úspěch na republikovém mistrovství!

Poslední srpnový víkend se v severočeském Liberci konalo 47. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 65. Mistrovství České republiky družstev Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. Mistrovství je vrcholem každé sezóny každého požárního sportovce. Jedná se o velice prestižní akci, které se účastní sportovci všech 14 krajů celé České republiky. A teprve zde se ukáže, jak se jednotlivci i družstva připravovali. Výsledek dosažený na mistrovství rozhoduje o úspěšnosti nebo neúspěšnosti celé sezóny.
Pro reprezentační družstvo HZS Jihočeského kraje dopadlo letošní mistrovství velice dobře, neboť ve velmi vyrovnané a silné konkurenci před sebe pustilo pouze pět nejlepších krajů a obsadilo celkové, velice krásné 6. místo.

Jihočeši na mistrovství zúročili pečlivou a náročnou přípravu, skvěle fungující kolektiv a i to příslovečné sportovní štěstí.


1.jpg

Pohár Vysočiny a nový jihočeský rekord v požárním útoku

V září se družstvo územního odboru Jindřichův Hradec, jehož členové tvoří základ jihočeské reprezentace, zúčastnilo v Brně tradičního závodu v požárním sportu družstev – Poháru Vysočiny. V konkurenci 10 družstev sahali Jihočeši celý závod po celkovém 1. místě, nakonec skončilo velice těsně na celkovém 2. místě, o pár desetinek za územním odborem Třebíč, který pro změnu tvoří základ reprezentace kraje Vysočina. Za zmínku stojí i to, že Jihočeši v Brně vytvořili nový jihočeský rekord v požárním útoku, a to 22:07 s.

Velká cena HZS ČR v disciplíně požární útok

Reprezentační družstvo HZS Jihočeského kraje se dále zúčastnilo velice prestižního závodu -  Velké ceny HZS ČR v disciplíně požární útok.

2.jpg

Tato liga v požárním útoku se skládá z pěti kol, v roce 2018 se jí zúčastnilo 22 nejlepších družstev z ČR a reprezentace Jihočeského kraje obsadila celkové, velice krásné 5. místo.


q-(1).jpg

A jak dál?

Po velice vydařené a úspěšné sezoně 2018, která byla okořeněna krásnými celkovými i individuálními výkony a dá se charakterizovat jako jedna z nejúspěšnějších za posledních 12 let, nastává pro závodníky zasloužený odpočinek od požárního sportu. Ale jen takový, aby se v lednu roku 2019 jihočeská reprezentace začala připravovat na sezonu nadcházející.

Poznámka na závěr…

O vysoké kvalitě požárního sportu v České republice vypovídá i famózní umístění reprezentačního výběru ČR na Mistrovství světa v tomto sportu, které se letos konalo u našich sousedů na Slovensku v Banské Bystrici. Český výběr nenašel přemožitele a Česká republika se poprvé v historii (v konkurenci 22 reprezentačních týmů) stala mistry světa v požárním sportu družstev 2018.

Text: ppor. Martin Hrádek, územní odbor Jindřichův Hradec

 

Zdroj:

Vendula  Matějů –tisková mluvčí Jihočeský kraj

Foto: HZS Jihočeský kraj

FOTOGALERIE

 

1