False

Tvrdí hasiči přivezli do Ostravy 5 zlatých medailí ze světových her v Jižní Koreji

Sport/Kronika z akcí

19.09.2018
Tvrdí hasiči přivezli do Ostravy 5 zlatých medailí ze světových her v Jižní Koreji
ViewImage-aspx.jpg

Ppor. Miroslav Šín a nstržm. Roman Viej z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) přivezli domů ze 13. Světových her hasičů v Jižní Koreji celkem 5 zlatých medailí. Byli členy reprezentace HZS ČR v TFA („Nejtvrdší hasič přežije“). Světové hry se konaly od 11. do 17.9.2018 v jihokorejském městě Chungju.

aa.jpg

Miroslav Šín byl sice jediným trenérem českého hasičského výběru s 10 kvalitními závodníky, ale ještě před zahájením soutěžních disciplín TFA si „odskočil“ zasoutěžit v silových disciplínách - hned 11. a 12. září. První zlatou získal v absolutním pořadí v silovém trojboji (benč, dřep, mrtvý tah - cca 40 soupeřů), druhou v páce (cca 40 soupeřů), když porazil 6 kvalitních protivníků.
sport-medaile-1.jpg
Třetí zlatou získal poslední den her společně s celým českým týmem (včetně Romana Vieje) v jihokorejském národním sportu – přetahování lanem. Korejci nasadili 40 týmů, zbytek doplnila ČR, Írán, Turecko, Mongolsko a Indie.

aaaa.jpg

Roman Viej se stal nejtvrdším světovým hasičem v TFA ve věkové kategorii do 40 let. V boji o zlato a pohár mu stáli nejlepší tvrdí hasiči z USA, Velké Británie, Německa, Indie, Hongkongu, Číny, Ruska či Turecka, celkem cca 60. K tomu přidal druhou zlatou (společně s Mirkem Šínem a dalšími) v přetahování lanem.

Jihokorejci měli hry po organizační stránce dobře připravené. Romana Vieje nevyvedlo z míry ani to, že zahraniční borci absolvovali (v zásahovém oblečení, včetně lahve se vzduchem na zádech jako zátěže) své silové, pohybové a běžecké disciplíny za deště, zatímco domácí závodníci si počkali - i mimo oficiální pořadí startů - až na závěrečný den, kdy už nepršelo.

sport-poradi.jpgCelkem se světových hasičských her zúčastnilo na 7000 závodníků z 65 zemí v 75 sportovních disciplínách.Vedle úspěchů borců z Moravskoslezského kraje získali další členové českého týmu celkem 11 medailí (včetně Vieje) – 6 z disciplín TFA a 5 ze „Stair Race“ - kilometrového výběhu po schodech s převýšením 300 metrů v atletické výbavě. Tuto disciplínu měl naordinovánu Roman Viej už jen jako trénink.

cestovani.jpgBorci z Ostravy strávili na cestách do Jižní Koreje a zpět  2x 26 hodin. Nejprve vlakem z Ostravy do Prahy, pak letadly do Moskvy a jihokorejského Soulu a nakonec tři hodiny autobusem do Chungju. Místní strava byly podle Mirka Šína rozmanitá – maso, ryby, zelenina, ale brutálně ostrá a přitom planá. V restauracích byla ale zdarma pitná voda. Občas měli trenér i závodníci problém se domluvit s korejskými organizátory, kteří vládli jen chabou angličtinou.

fdsa.jpg
Českou výpravu vedl několikanásobný mistr světa v TFA kpt. Lukáš Novák, který podle Šína sám nepoznal 11 let porážku ani doma, ani v zahraničí. Všechny náklady na výpravu do Jižní Koreje hradilo generální ředitelství HZS ČR.

 
Zdroj:
Petr Kůdela, tiskový mluvčí - HZS Moravskoslezského kraje
Foto: HZS Moravskoslezského kraje

FOTOGALERIE

1