Když začne hořet v kuchyni: Jak správně reagovat a předejít tragédii
Kuchyně je nejčastějším místem, kde v domácnosti vznikají požáry. Stačí zapomenutý hrnec na sporáku nebo kapka oleje a během okamžiku hoří. Přinášíme praktické rady, jak se zachovat, pokud plameny překvapí přímo u vás doma.
06.09.2025 | Česká republika
Nejčastější příčiny požárů v kuchyni
Podle statistik hasičů vzniká velká část domácích požárů právě v kuchyni. Nejčastějším viníkem je zapomenuté jídlo na sporáku, přehřátý olej nebo nepozornost při vaření. Riziko zvyšují také staré elektrospotřebiče a používání otevřeného ohně.
Co dělat, když začne hořet
Pokud vzplane pánev s olejem, nikdy ji nehaste vodou – došlo by k prudkému výbuchu plamenů. Místo toho zakryjte pánev poklicí nebo plechem, čímž plameny udusíte. Pomoci může i hasicí přístroj vhodný pro kuchyňské požáry, ideálně typ F.
Pokud začne hořet trouba nebo mikrovlnka, spotřebič okamžitě vypněte a zavřete dvířka. Oheň se bez přístupu kyslíku často udusí sám.
Kdy volat hasiče
Pokud se požár nedaří uhasit během několika vteřin nebo se šíří do okolí, neváhejte a volejte tísňovou linku 150. Vždy myslete na vlastní bezpečí – pokud je situace nebezpečná, opusťte byt a varujte sousedy. Hasiči doporučují: „Život je vždy důležitější než majetek.“
Prevence je základ
Požárům v kuchyni se dá ve většině případů předejít. Nikdy nenechávejte vaření bez dozoru, pravidelně čistěte digestoř i troubu, protože mastnota snadno vzplane. Doporučuje se také mít doma funkční hlásič kouře a malý hasicí přístroj. Tyto drobné investice mohou zachránit životy.
Autor článku: Tomáš Šťastný redakce HASIČI.CZ
Zdroj článku:
Autor fotografií: ilustrační obrázky pexels
Galerie