Hasičské recepty z Čech, Moravy a Slezska

kuchyn5-(1).jpgDobrý den , vítáme Vás v sekci "Hasičské recepty". V této sekci naleznete jak kulinářské recepty mistra české kuchyně Jaroslava Sapíka tak i recepty, které obdržíme od vás, návštěvníků stránek Hasičské recepty. Rádi uveřejníme regionální recepty pokrmů, které máte rádi a které se proto objevují na stolech při vašich hasičských společenských akcích. Vaše kulinařské pokrmy zasílejte i s fotografií na adresu: redakce@hasici.cz  

Patronem sekce receptů je Jaroslav Sapík, šéfkuchař, je legenda české gastronomie, kterého znáte i z mnoha televizních pořadů.Pan Sapík je i řadu let členem Sboru dobrovolných hasičů obce Klokočná, kde má i svoji restauraci www.klokocna.cz
Motto Jaroslava Sapíka zní: Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.
 

Pečené kuřecí stehýnko s kuskusem a salátem s jablky

Čtenářský receptář

Dobrý den , mám doma " hasiče ", tak mu připravuji dobroty Napsala jsem do redakce , zda mohu zde zveřejnovat recepty :-) dostala jsem ihned odpověď : ANO přidá se někdo ?
17.10.2018

Uvařte si a neuhořte! Vychází hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů

Hasičské recepty/Čtenářský řeceptář

Kniha „Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“ je originální projekt HZS hl. m. Prahy, odboru prevence, zaměřený především na požární bezpečnost domácnosti, okořeněnou recepty nejrůznějších pokrmů od příslušníků HZS hl. m. Prahy. Knížka potěší nejen kuchaře, ale všechny, kterým záleží na domácí pohodě a bezpečí. Příprava pokrmů, oslavy spojené s posezením u oběda nebo večeře, grilování s přáteli na zahradě, to vše souvisí také s celou řadou bezpečnostních opatření. Vyhořelá kuchyň, obývák nebo požár altánu na zahradě? Předejděte těmto požárům! V roce 2017 vzniklo na území hl. m. Prahy 191 požárů od vznícených potravin! Jak si zajistit větší bezpečí doma, pro sebe, svoji rodinu i sousedy? Jednoduše! Dodržujte pravidla bezpečnosti, promyslete si, co udělat, když přece jen požár vznikne! Oheň je často spojen s přípravou jídla a likvidace požáru se zásahem hasičů. V knize je propojena příprava pokrmů s radami právě z oblasti požární ochrany. Kuchaři pro zábavu, ale hasiči profesionálové Recepty uvedené v knize byly zaslány příslušníky HZS hl. m. Prahy, příprava jídla pro sebe a svoje blízké je jejich zábavou, ale v hasičském řemesle jsou odborníky např. v oblasti prevence, příjmu tísňového volání nebo zásahové činnosti a nejrůznějšími metodami a cestami se podílejí na zajištění bezpečnosti nejen vašich domovů. Požární bezpečnost nejen doma Kniha obsahuje rady týkající se např. požární ochrany domácností, ale také požární ochrany bytových domů, varování obyvatelstva, evakuace, volání na tísňovou linku a také postihům za přestupky na úseku požární ochrany. Každá rada od hasičů je samostatný text s odkazem na tematicky související rady. Bezpečně vařit, bezpečně žít Společník detektor, Réservé hasiči, Sbalte si svých pět švestek, Malá cigareta velký požár, Houká, mluví, varuje, Požární dveře jsou dveře k ochraně vašeho zdraví a života, ale také Těstoviny podle ročních období, Mrkvový koláč, Losos na víně, Modřanské koleno…….to vše a mnohem více naleznete v knize Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů! Kniha vychází v rámci 165. výročí vzniku HZS hl. m. Prahy. Kniha bude k dispozici na akcích pražských hasičů „Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“ je určena pro širokou veřejnost, kniha bude dostupná na akcích pro veřejnost s účastí HZS hl. m. Prahy, včetně akcí pořádaných HZS hl. m. Prahy, např. dnů otevřených dveří na pražských hasičských stanicích. Knížka je neprodejná. kpt. Ing. Ivana Svitáková odbor prevence HZS hl. m. Prahy foto: archiv HZS hl. m. Prahy a Jan Kovanda Zdroj: Martin Kavka – tiskový mluvčí HZS Praha, Foto:HZS Praha, odd.dokumentace FOTOGALERIE
17.10.2018

KARAMELOVÝ MANDLOŇ

Hasičské recepty/Čtenářský recept

Nejlepší dezert Slavností mandloní a vína v roce 2017 /Více informací : www.Hasiči.cz/Zábava/ Dobrý nápad/Pohlednice z…/článek : V Hustopečích vítají každoročně jaro originálním způsobem / KARAMELOVÝ MANDLOŇ Připravila : Petry Lačňákové
17.10.2018

Sapíkova vařečka. Čtenářský recept na velikonoční stůl

Hasičské recepty/Soutěž

Vařená hovězí květovaná špička s přílohami Velikonoční recept na sváteční stůl do hry Sapíkova vařečka zaslala Marcela S.z Prahy
17.10.2018

Kapr po židovsku se švestkovou omáčkou a krupicovými noky

Hasičské recepty/Sapíkův receptař

Originální úprava kapra pro Štědrovečerní stůl Suroviny Kapr po židovsku se švestkovou omáčkou: 4 porce filety z kapra 2 stroužky česneku 50g másla hrst sušených švestek 100g mandlí rum sůl, čerstvě mletý pepř 2 hřebíčky 1/2 lžičky mleté skořice 2 lžíce cukru špetka soli 300ml bílého suchého vína 1 lžíce sádla 4 lžíce povidel několik oloupaných mandlí
17.10.2018

Restauraci u Sapíků Klokočná zdobí busta císařovny Marie Terezie

Hasičské recepty/Sapíkův receptář

V obci Klokočná nedaleko Prahy došlo 23.listopadu 2017 před restauraci U Sapíků za účasti významných hostů k slavnostnímu odhalení busty rakouské císařovny Marie Terezie .
17.10.2018

Svatomartinská pečená husa se sklenkou Svatomartinského vína

Hasičské recepty/Čtenářský receptář

Postup pečení: Husu do pekáče vložíme prsíčky dolů, Podlijeme horkou vodou přikryjeme a dáme do trouby rozpálené na 200°C. Po půlhodině husu otočíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 30 minut (průběžně podléváme, poléváme, propichujeme tukové polštářky a vypečené sádlo odebíráme).
17.10.2018

Selečí kolínko dle sv.Floriána

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny: 4ks selečích kolínek 3 lžíce slunečnicového oleje 400g cibule 3 stroužky česneku 300ml masového vývaru sůl, mletý pepř, kmín Postup: Kolínka osolíme, opepříme a
17.10.2018

Plněný Ladův kotlet s cibulovo - česnekovou šťávou

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny : 4 ks 200g vepřové kotlety s kostí 2 cibule Česnek 200 g kysané zelí 100 g slaniny Pepř, sůl Sladká paprika Kmín 2 dl silný vývar Olej Sádlo na opečení Postup: Zelí, polovina najemno nakrájené cibule a
17.10.2018

Malinové sufle

Hasičské recepty//Sapíkův receptář

Suroviny : • 300g malinového pyré • 250g cukr krupice • 5 bílků • 4 lžíce vody • 400ml šlehačky • 4 dl vaječný koňak Postup : Cukr s vodou svaříme na cukrový rozvar, bílky vyšleháme a
17.10.2018
1 2