False

Hasiči ze Smíchova soutěžili ve vyprošťování v Rokycanech, mezi hasičskými týmy skončili třetí

Sport/Výsledky soutěží/Celostátní-mezinárodní

27.05.2017
Hasiči ze Smíchova soutěžili ve vyprošťování v Rokycanech, mezi hasičskými týmy skončili třetí
Ve čtvrtek 25. května 2017 v Rokycanech na náměstí soutěžilo celkem 11 týmů z celé České republiky, Slovenska a Maďarska ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.
Za Prahu nastoupili záchranáři ZZS hl. m. Prahy a jejich kolegové ze smíchovské stanice HZS hl. m. Prahy.
DSCF1100.jpg
Družstvo pražských hasičů ze smíchovské stanice (směna A) se mezi hasičskými týmy umístilo na třetím místě. 
DSCF1135.jpg

I letos tuto soutěž pořádali hasiči z Rokycan ve spolupráci s Plzeňským krajem, městem Rokycany, Leteckou záchrannou službou Armády ČR a Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje pod záštitou starosty města. Hlavním sponzorem akce byl Minipivovar U Stočesů a Muzeum na Demarkační linii v Rokycanech.
Soutěž je naprosto ojedinělá v republice, protože najednou spolu soutěží dva týmy – čtyřčlenné družstvo hasičů a tříčlenné družstvo záchranářů.
DSCF1166.jpg 
Úkolem soutěžního družstva bylo bezpečné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla pomocí techniky, prostředků a nářadí, které se běžně používá při skutečných dopravních nehodách. Součástí bylo poskytnutí přednemocniční neodkladné pomoci odpovídající zranění a transport zraněné osoby do vozu záchranné služby.
Družstva měla pro vyproštění zraněné osoby stanoven základní časový limit 15 minut. Po jeho překročení se za každých započatých 20 vteřin nad 15 minut se z celkového hodnocení odečetly tři body. Časový limit byl 20 minut. Čas provedení zásahu ale nebyl rozhodujícím kritériem pro určení závěrečného pořadí soutěžních týmů. O vítězi rozhodl součet bodů získaných ve všech hodnocených oblastech.
DSCF1091.jpg
Soutěžní výkony hodnotil tým rozhodčích z řad příslušníků HZS a CLZS Líně. Za hasiče: Bc. Zbyšek Zuber (HZS Plzeňského kraje), pprap. Stanislav Straka (HZS Plzeňského kraje), npor. Zdeněk Laube DiS. (HZS Středočeského kraje), nstržm. Luděk Parák (HZS Jihomoravského kraje), npor. Bc. Jiří Horník DiS. (HZS Karlovarského kraje), pprap. Bc. Radim Nagy (HZS Moravskoslezského kraje) a pprap. Ing. Jan Sýkora (HZS Středočeského kraje). Za CLZS Líně: MUDr. Michal Mareček, MUDr. Jakub Cimický, Marcela Machová a Pavla Paciorková.
DSCF1087-(2).jpg
Soutěžní tým do posledního okamžiku neznal situaci, ke které byl přivolán. Pro každé družstvo měli pořadatelé přichystaný jiný scénář, všechny simulované nehody byly inspirovány skutečnými událostmi.

Z týmů HZS si nejlépe vedli hasiči ÚO Most, druzí nejlépe hodnocení byli hasiči z Hořovic a třetí nejlepší výkon předvedli hasiči z Prahy.

Z týmů ZZS nikdo nepřekonal záchranáře z Maďarska, druzí skončili záchranáři z Jihomoravského kraje – Velkých Opatovic a třetí místo patří záchranářům z Hradce Králové.

V celkovém hodnocení IZS si zlato vyprostil tým z Jihomoravského kraje – hasiči z Boskovic a zdravotníci z Velkých Opatovic, na druhém místě skončilo družstvo HZS Most se ZZS Most a Litvínov a bronzovou medaili si odvezli hasiči a záchranáři do Maďarska.
 
1