False

Rallye Hamry 2018

Sport/Výsledky soutěží/Celostátní

25.05.2018
Rallye Hamry 2018

_antialias__antialias_b058db18-b80a-4688-b19e-7f33285755fe_654837d8504cf69f1888d9c40d67e9c3_bae7ebe3477ac09131c356c0d612103f.jpg
Dne 19. května 2018 uspořádala Česká asociace hasičských důstojníků a Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje v Hamrech a okolí již 15. ročník soutěže Rallye Hamry. Letošní rok se soutěže zúčastnilo 9 posádek z Prostějovska, Přerovska a Olomoucka. 

Dle propozic družstvo tvoří 6 členů, minimálně 4 hasiči jsou odborně a zdravotně způsobilí k používání dýchací techniky, minimálně jeden je držitel osvědčení pro obsluhu přenosných motorových pil a žádný z nich není příslušníkem HZS. Jednotky se po trati pohybují ve vlastních vozidlech CAS (popř. CAS a DA) a mají tak k dispozici věcné prostředky, které používají u reálných zásahů.

Sraz jednotek proběhl ve výcvikovém a skladovacím zařízení HZS Hamry. Po prezenci a poradě velitelů se rozjely soutěžní družstva na trať, každé z nich k jinému úkolu.

Jednotlivá stanoviště jsou připravena tak, aby co nejvěrněji simulovala reálné zásahy, s nimiž se dobrovolní hasiči mohou setkat. Prvotní informace o tom, co je na stanovištích čeká, jim poskytla „SMS“ kterou obdrželi, další jim poskytli rozhodčí na místě, případně velmi věrohodně namaskovaní figuranti.

Stanoviště 1. Požár rodinného domu

14-(1).jpg

Po příjezdu na místo zásahu je vidět kouř v druhém patře staršího rodinného domu. V chodbě se nalézají dvě osoby nadýchané kouře, které se marně snaží najít dalšího člena rodiny. Hasiči provedou průzkum v dýchací technice. V zadní části místnosti nacházejí osobu, kterou vynesou ven, předávají ZZS a likvidují ohnisko požáru.

Stanoviště 2. Záchrana osoby z výšky

12-(1).jpg

Hasiči musí zajistit zraněnou osobu, která uvízla při slézání z obilného sila.

Stanoviště 3. Ohrožení chemickou látkou

4-(1).jpg

Na místě zásahu hasiči nacházejí čtyři zraněné nezletilé osoby. Děti ukradly v kabinetě chemikálie a zkoušely s nimi dělat pokusy. Nadýchaly se však výparů a navíc se poleptaly na různých částech těla.

Hasiči v dýchací technice prohledají prostor, poskytnou nezletilým osobám první pomoc, zjistí dostupné informace o nebezpečné látce, které přes KOPIS předají profesionální jednotce.

Stanoviště 4. Dopravní nehoda

Hasiči se během cesty do Určic setkávají s dopravní nehodou osobního automobilu, ve kterém jsou tři zraněné osoby. Automobil se po zběsilé jízdě převrátil na bok a narazil do betonové stěny.

Hasiči provedou protipožární ochranu, stabilizaci vozidla a vyproštění zraněných osob, kterým poskytnou první pomoc. Psychicky náročným úkolem bylo ošetření amputace chodidla.

Stanoviště 5. Vyproštění zavalených osob

Hasiči si musí poradit s vyproštěním osob zavalených nepoužívaným příhradovým stožárem. Stožár je velmi těžký, proto musí přijít na řadu improvizace v podobě heveru, vyprošťovacího zařízení nebo jsou na místě k dispozici ležící trámky.

Stanoviště 6. Resuscitace

Dalším úkolem je záchrana osoby zasažené elektrickým proudem. Zatímco hasiči pomocí žebříků případně lana sundávají muže z lávky obilného sila, snaží se mu pomoci dvě ženy, které jsou také lehce zasaženy elektrickým proudem. Hasiči na bezpečném místě provedou u muže resuscitaci.

Stanoviště 7. Záchrana a transport osoby z těžkého terénu

2.jpg

Hasiči musí vyprostit osobu (urostlého muže) z prudkého srázu. Na místě provést ošetření otevřené zlomeniny, poraněné hlavy a vyražených zubů. Poté transportovat muže těžkým terénem a předat zdravotnické záchranné službě. Vzhledem k hmotnosti pacienta se jednalo o fyzicky velmi náročný úkol.

Stanoviště 8. Odstranění spadlého stromu

 

Likvidace stromu spadlého přes cestu, visícího na drátech nebo opřeného u budovu není jen úkolem pro obsluhu motorové pily, ale zapojením celé jednotky.

Stanoviště 9. Čerpání vody z přírodního zdroje do CAS

15-(1).jpg
Po příjezdu na hasičské cvičiště „Pod Křébem“ musí jednotka provést čerpání vody z říčky Hloučela do CAS, aby byla schopna zásobovat vodou ostatní jednotky likvidující požár nedalekého lesa. Hodnotilo se správné provedení dopravy vody z volného zdroje.

U všech těchto úkolů bylo zapotřebí znalostí, síly a sehranosti družstva. Bedliví rozhodčí sledovali nejen práci jednotky, ale i jednotlivých členů, jejich spolupráci, taktické postupy a bezpečnost při práci.

Po splnění všech úkolů se družstva sjela opět do Hamer. První místo obhájila již počtvrté jednotka z Plumlova, na druhém místě se umístila jednotka z Olomouce, na třetí jednotka z Prostějova - Vrahovic.

Umístění a ceny jsou jen třešnička na dortu v porovnání se zkušenostmi, které jednotky během soutěže získají. V reálné situaci by nejspíš neměli možnost si během jediného dne vyzkoušet 9 typů zásahů. Rallye Hamry je důkazem, že odborná příprava nemusí probíhat jen na učebně, ale i přímo v terénu.

Chtěla bych poděkovat figurantům ze Střední zdravotnické školy a jejich vyučujícím, které maskovaly zranění. Tržné rány, popáleniny i zlomeniny vypadaly opravdu věrohodně a herecké výkony studentů krásně doplňovaly atmosféru jednotlivých úkolů. Doufám, že i pro ně to byl nejen nevšední zážitek, ale také cenné zkušenosti, které se mohou v reálném životě kdykoliv hodit.

Poděkování patří i všem majitelům areálů, ve kterých se letošní Rallye Hamry uskutečnila. Bez jejich ochoty by nebyla soutěž v žádném případě natolik zajímavá. Sponzorské dary od firem Dräger a ZHT potěšily družstva na předních příčkách.

Nesmíme zapomenout ani na pořadatele z HZS Olomouckého kraje. Bez jejichž nadšení a ochoty k práci by se soutěž nemohla uspořádat. Příprava Rallye Hamry vždy zabere spoustu času a práce, ale věříme, že je to práce smysluplná a že naše úsilí není zbytečné.

Soutěž vznikla za finanční podpory Olomouckého kraje.

16-(1).jpg

Pořadí:

  1. Plumlov

  2. Olomouc

  3. Prostějov – Vrahovice

  4. Protivanov

  5. Bělkovice – Lašťany

  6. Olšany u Prostějova

  7. Nová Hradečná

  8. Prostějovičky

  9. Osek nad Bečvou

Autor:

npor. Ing. Kateřina Dostálová
velitelka PS Konice


 

Zdroj:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí - HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

 

FOTOGALERIE

1