False

V Rokycanech proběhl XIII. ročník Memoriálu Jindřicha Šmause

Sport/Kalendář soutěží/Celostátní

18.05.2018
V Rokycanech proběhl XIII. ročník Memoriálu Jindřicha Šmause

Dne 17.5. 2018 se na Masarykově náměstí v Rokycanech konal 13. ročník Memoriálu Jindřicha Šmause ve vyprošťování a poskytování přednemocničního ošetření zraněných při dopravních nehodách.

f.jpg
Soutěže se účastnilo 11 týmů z celé České republiky, jeden tým ze Slovenska a jeden z Maďarska.

Společně s týmy hasičů soutěžily také týmy ZZS, které s hasičskými spolupracovaly při poskytování přednemocniční péče.

vitez4.png
Soutěž byla hodnocena ve třech kategoriích

  1. Tým HZS

  2. Tým ZZS

  3. Tým IZS

Na soutěžící čekalo několik různých scénářů dopravních nehod osobních vozidel, se kterými si museli poradit. Hodnotila se nejen rychlost poskytnutí péče, ale také například způsob komunikace se zraněnými, správný směr přístupu ke zraněnému, správnost zvoleného způsobu vyprošťování atd.

Po skvělých výkonech a velkém nasazení všech zúčastněných bylo na rozhodčích ze strany HZS a ZZS, aby určili vítěze, kterými se stali:

Kategorie týmy HZS

vitez4.png1.místo: HZS Středočeského kraje, Územní odbor Beroun, hasičská stanice Hořovice

2.místo: HZS Ústeckého kraje, Územní odbor Most, hasičská stanice Most

3.místo: HZS Moravskoslezského kraje, Územní odbor Nový Jičín, hasičská stanice Bílovec



Kategorie týmy ZZS

1vitez4.png.místo: ZZS Královéhradeckého kraje, výjezdová základna Hradec Králové

2.místo: ZZS Jihomoravského kraje, výjezdová základna Černovice

3.místo: ZZS Ústeckého kraje, smíšený tým z výjezdových základen Most a Litvínov



Kategorie týmy IZS

vitez4.png1.místo: HZS Ústeckého kraje, ÚO Most, hasičská stanice Most a ZZS Ústeckého kraje, smíšený tým z výjezdových základen Most a Litvínov

2.místo: HZS Královéhradeckého kraje, hasičská stanice Hradec Králové a ZZS Královéhradeckého kraje, výjezdová základna Hradec Králové

3.místo: HZS Středočeského kraje, ÚO Beroun, hasičská stanice Hořovice a ZZS Středočeského kraje, oblastní středisko ZZS v Berouně
 

sss.jpg

Diváci měli možnost sledovat nejen výkony soutěžících, ale také ukázku hasičské techniky sestávající z 10 velkokapacitních cisternových automobilových stříkaček a 10 dopravních automobilů.

Tato technika byla zakoupena za přispění dotačního titulu IROP, dotace státu a spoluúčasti jednotlivých obcí. Přičemž 85% finančních příspěvků připadá na dotaci z IROPu, 10% se podílela na dotaci obec a 5% stát.

Celková částka, za kterou byla technika zakoupena, se blíží 100 miliónům Kč, čímž se Plzeňský kraj stal nejúspěšnějším žadatelem o dotaci na hasičskou techniku z IROPu v České republice a Rokycansko nejúspěšnějším regionem v Plzeňském kraji, žádajícím o dotaci z IROPu.

Velké poděkování patří realizačnímu týmu HZS ÚO Rokycany, městu Rokycany, Fakultě zdravotnických studií ZČU Plzeň, jejíž studenti se zhostili role figurantů a v neposlední řadě také divákům, kteří vytvořili celé soutěži tu správnou kulisu.

=výsledková listina=

Zdroj:

Mgr.  Petr  Poncar – HZS Plzeňského kraje

Foto: HZS Plzeňského kraje

1