False

Rekordní Plamínek

Sport/Výsledky soutěží/Regionální

19.05.2022 | Strakonice/ Jihočeský kraj
Rekordní Plamínek

HZS Jihočeského kraje, územní odbor Strakonice, ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska okresu Strakonice, pořádal dne 7. května 2022 od 12:00 hodin v letním areálu plaveckého stadionu ve Strakonicích XV. ročník soutěže v požárním sportu „Otavský Plamínek“. 
 

Podruhé jsme se těšili ze záštity senátora Parlamentu České republiky MUDr. Bc. Tomáše Fialy. Mezi vzácnými hosty nechyběli místostarosta města Strakonice Josef Zoch, zástupce generálního sponzora naší soutěže Ing. František Lust, nebo ředitel STARZ Strakonice Ing. Pavel Mareš.
Stejně jako v minulých šesti letech, tak jsme i letos obsadili prostor letního areálu plaveckého stadionu Na Křemelce. Toto prostředí se nám v minulých ročnících velice osvědčilo, kladně ho přijali soutěžící i diváci, a proto jsme byli rádi, že se sem můžeme s celou soutěží opět uchýlit.

Otavský Plamínek byl opět po dvou letech první pohárovou dětskou soutěží na okrese. Letošní soutěžní rok se navíc ponese ve znamení pořádání krajských soutěží profesionálních i dobrovolných hasičů na okrese. A krajsky se 11. června setkají v Blatné i dětské kolektivy.
Mladí hasiči soutěžili v kategorii přípravka (děti ve věku do 6 let), mladší (děti od 6 do 11 let) a starší (děti ve věku 11 až 15 let).  Z původně přihlášených 54 družstev jich nakonec 7. května soutěžilo plných 50 (10x přípravka, 22x mladší, 18x starší) z 19 dobrovolných sborů celého okresu, což představujetřistapadesát soutěžících dětí. Tento početsoutěžících družstev byl rekordní a nejvyšší za dosavadních patnáct let existence soutěže. Doposud nejvyšší účast byla zaznamenána v roce 2018, kdy soutěžilo 48 družstev.
Těší nás tedy, že po předchozích dvou letech plných omezení, děti i vedoucí neztratily zájem o hasičské soutěžení a opět si našly cestu do naší soutěže v plném počtu. Patří jim za to velký dík. Otavský Plamínek znovu potvrdil, že je největší a nejnavštěvovanější dětskou soutěží svého druhu na našem okrese.
O soutěž je mezi mladými hasiči trvale velký zájem. Důležité pro nás je především to, že došlo k obnově činnosti některých kolektivů, které v minulosti svoji činnost přerušily nebo ukončily. Věříme, že právě tato akce rovněž přispěla k jejich znovuobnovení a je to tak dobře pro všechny, neboť v soutěžící mladé generaci jsou nástupci současných záchranářů profesionálních nebo dobrovolných.

Výsledky soutěže

V kategorii přípravka zvítězily Čestice před Cehnicemi A a Střelskými Hošticemi, které opět potvrdily vysokou úroveň a připravenost svých soutěžních družstev.

V kategorii mladších dětí první a třetí místo braly Čestice, mezi ně se na druhé místo vklínily Hajany B.

Napjatě jsme sledovali v kategorii starších dětí zejména to, jak se bude dařit družstvu z Dřešína. A opravdu, povedlo se jim obhájit prvenství z minulého roku. Mohou tedy v následujícím ročníku 2023 útočit na zisk tzv. zlatého hattricku za tři vítězství v řadě v jedné kategorii. V podobné situaci již Dřešín jednou byl, ale poslední krok bývá tím nejtěžším, a v roce 2012 se jim to v kategorii mladší děti nepodařilo. Ale o tom se v naší soutěži přesvědčila i jiná další družstva. Dřešín svým absolutně nejlepším časem 15:94 sekund nastavil laťku ostatním tak vysoko, že v průběhu sedmnácti pokusů v této kategorii se k jeho výkonu přiblížila již jen druhá Volyně (17:38 s.) a třetí Poříčí (17:62 s.), které obhájilo toto umístění z munulého ročníku. Poříčí je navíc prvním a doposud jediným držitelem poháru za hattrick z roku 2020.

K dispozici měla soutěžící družstva jen jediný pokus, proto se všichni moc a moc snažili. Neplatných pokusů bylo z padesáti pouhých pět. I když jsme byli mnohdy svědky „drobných“ potíží a slziček, nikdo to bez boje jen tak nevzdal. Všichni statečně závodili až do samého konce.

XVI. ročník soutěže se uskuteční 6. května 2023.

(autor textu: plk. Ing. Ota Šmejkal, ředitel HZS JčK ÚO Strakonice)


Zdroj: HZS Jihočeského kraje
 

1